Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Ljubljanica in drugi glavni vodotoki so polni naplavin!

Čeprav Občina Log - Dragomer ne meji na Ljubljanico, se vendarle vsi vodotoki stekajo v to reko, ki so jo Rimljani brez strojev prestavili iz sredine barja v Podpeč, pod Krim. S tem posegom ni prostor nič manj dragocen, podobno, kot ne bi bil nič manj dragocen, če bi vodotoke vzdrževali, kar pa je že desetletja, iz nerazumljivih vzrokov prepovedano. 

V Slovenji in po svetu je veliko naravnih parkov. Za večino je značilno, da so odgovorni za te parke na strani lokalnega prebivalstva. Torej, da z domačini na vseh področjih iščejo najboljše, optimalne in trajne koristi za celotno stvarstvo v svojem parku.

Žal dosedanje izkušnje z JZ KP LB kažejo, da na Ljubljanskem barju ni tako. Ob tem pa so se praviloma tudi naše lokalne skupnosti (p)ostale lokalne samo po imenu: v praksi pozabljajo na zastopanje lokalnih interesov in izvajajo naloge predpisane s strani države in še koga od zunaj.

Da zgoraj zapisano drži, se je pokazalo tudi na delavnici o vzdrževanju jarkov in hidrografske mreže na Ljubljanskem barju, ki jo je vodil. univ.dipl.inž.agr. Anton Zavodnik, 13.10., na Igu. Čeprav je večina Barjanov že obupala zaradi množice in neusklajenosti lokalnih in državnih služb, ki so zadolžene  za isto stvar, smo se na tej delavnici zbrali praktično iz vseh predelov Ljubljanskega barja. Bili smo enotni, da državne in lokalne službe niso do sedaj naredile še čisto nič ali pa zelo malo, da bi se na Ljubljanskem barju očistili vodotoki prvega in drugega reda, čeprav se v struge še posebej po žledu, neprestano naplavlja nov mulj.

Pomembnejši zaključek delavnice je bil, da bi res morali stopiti skupaj vsi dejavniki (na barju živeči, lokalne skupnosti, KGZS in MKGP) in razreševati probleme tam, kjer nastajajo in ob upoštevanju lokalnih specifičnosti.  Nikakor pa ne vse po istem kopitu in izključevanju na Ljubljanskem barju  živečih ljudi, kar je sedaj pogosta praksa, ki že desetletja vodi do tega, da se tudi na tem področju nič ne naredi. Stanje Ljubljanskega barja pa se slabša.

Drago Stanovnik za ODPMD Brezovica

 

Vzdrževanje vodostaja na Ljubljanskem barju: https://docplayer.net/101505646-Pokrajinsko%20ekoloski-pomen-vzdrzevanja-drenaznih-kanalov-na-ljubljanskem-barju.html

 

https://www.ljubljanskobarje.si/wp-content/uploads/2021/06/StrokovnoMnenje-jarkiBarje_TCVODE_2020-1.pdf

Oglejte si tudi