Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Razvija se prostovoljska mreža!

Ob današnjem staranju prebivalstva je prostovoljstvo nenadomestljivo tudi za kakovostno staranje in krepitev medgeneracijske solidarnosti. Prostovoljstvo deluje na osnovi osebne izbire, kjer lahko prostovoljec ob pomoči drugim krepi svoje lastne veščine, znanja, zanimanja in se ob enem uči vrednot za življenje. Prostovoljci danes pogosto dajejo s svojo življenjsko izkušnjo otroku ali mlademu človeku spontan zgled kakovostnega ravnanja v prijetnih in hudih časih, staremu človeku pa varno človeško prisotnost. Mnogokrat prostovoljci postorijo tudi vsakdanje dejavnosti, ki jih človek ne more sam niti nima možnosti, da bi mu jih postorili domači ali ustrezne službe. Človek pogosto potrebuje le dodatno roko, da skupaj s prostovoljcem opravi svoja vsakodnevna opravila. S tem ohranja svoje dostojanstvo, obenem pa sprejema pomoč drugih in se obogati v kakovostnem pogovoru s sočlovekom.
V občini Log - Dragomer si prizadevamo oblikovati pogoje za kakovostno staranje, pri čemer je nenadomestljiva prostovoljska dejavnost. S prostovoljsko mrežo želimo zmanjšati tako osamljenost starejših ljudi kot tudi priskočiti na pomoč pri manjših opravilih. Kdaj pa kdaj namreč vsi potrebujemo pomoč sočloveka; naj bo to v spomladanskem času, ko je treba obrezovati drevje in je več dela na vrtu; ali pa morda ob tedenskem nakupu zelenjave in sadja, obisku zdravnika, manjših hišnih opravilih itd. Ob tem pa je enako pomemben tudi pristen stik s sočlovekom v prijetnem pogovoru ali klepetu.

V občini se zato vzpostavlja mreža prostovoljcev, ki bo starejšim ljudem ponujala možnost vključitve v skupino za kakovostno staranje, družabništvo in pomoč pri manjših opravilih za kakovostno staranje. Ob enem se s tem odpira paleta možnosti za prostovoljce, ki se lahko odločijo za prostovoljstvo, ki jih bo obogatilo in prispevalo k osebni rasti in medgeneracijskemu sožitju. S tem spodbujamo  zmožnost za sodelovanje in sožitje tudi v svoji družini, službi in družbi. Za krepitev solidarnosti je namreč nujno, da človek redno pomaga nemočnemu: otroku v družini, staremu, bolnemu ali drugače potrebnemu človeku v svoji bližini – ta vadba solidarnosti je enako nujna, kakor je gibanje za telesno zdravje. Ob enem pa s tem poskrbimo tudi za to, da vsaj eno uro na teden preživimo z drugo generacijo.

Dragi občani, lepo vabljeni, da se nam pridružite med prostovoljce! Odločite se lahko za različne oblike prostovoljstva glede na svoja zanimanja, veščine in čas – naj bo to ena prostovoljska ura na teden, nekaj ur mesečno ali pa občasna pomoč ob enkratnih ali sezonskih akcijah. Naša odgovornost je, da boste kot prostovoljec prejeli ustrezno usposabljanje in pomoč, vaš čas in energija pa bosta koristno preživeta in obogatena z izkušnjami in občutkom, da ste naredili nekaj dobrega v svoji lokalni skupnosti.

Če vas prostovoljstvo zanima ali pa sami potrebujete pomoč nam pišite na elektronski naslov podajrokopisarna@gmail.com, nas kontaktirajte preko spletne strani podajroko ali pa nas pokličite na telefonsko številko 041 349 812. Za nove prostovoljce bo v prvi polovici oktobra kratko usposabljanje, čim prej se prijavite!

Katja Bhatnagar skupaj s projektno skupino Podaj roko

Do spletne strani Podaj roko dostopate preko spletne strani občine Log - Dragomer (https://www.log-dragomer.si/); kjer na naslovni strani kliknete na logotip Podaj roko; ali pa v vaš brskalnik vpišete povezavo https://podajroko.dagiba.si/.

Oglejte si tudi