Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Gradnja visoke cone na Lukovici poteka po načrtu

Predvidoma do konca julija naj bi podizvajalec na Lukovici gradil povezovalni vodovodni vod, načrtovane so zapore na odseku regionalne ceste ter na ulici Pod gradom. Pestro bo tudi v gozdu nad vasjo, kjer se bo nadaljevala gradnja vodohrana.

Prvi veliki evropski projekt občine Log - Dragomer, gradnja visoke cone na Lukovici, se nadaljuje. Izvajalec GPZ oziroma njegov podizvajalec Teleg-m že od marca dalje gradi vodohran s prostornino 100 m3. Kot je pojasnila Špela Blažič iz občinske uprave so delavci že zabetonirali talno ploščo, še pred tem pa so poskrbeli za izkope, nasutje pod talno ploščo, podbeton in zaščito z estrihom. Končana je tudi gradnja napajalnega vodovoda, trenutno obnavljajo dela vozišča, sredi maja pa se je začela gradnja povezovalnega vodovoda. Kot smo že poročali, bodo obstoječi vodovod s polaganjem novih cevi povezali v krožno zanko, kar naj bi vodilo do izboljšave kakovosti pitne vode v vodovodnem sistemu. Povezovalni vodovod ob regionalni cesti in ulici Pod gradom naj bi gradili do konca julija. Do takrat so predvidene zapore na odseku državne ceste ter na ulici Pod gradom in v Jami. Dostop do naselja Lukovica bo možen s strani Lukovica–Dolina. Občinska uprava prosi za upoštevanje obvozov in prometne signalizacije. »Za gradnjo je na voljo zelo malo manevrskega prostora, gradnja ima vpliv na sosednja zemljišča, zato se za vse nepredvidene situacije opravičujemo občanom.«
Skupna vrednost projekta je nekaj manj kot 670 tisočakov. Ob zaključku projekta naj bi na tem območju z ustrezno infrastrukturo izboljšali javno oskrbo s pitno vodo za 3510 priključenih prebivalcev. To naj bi dosegli s postavitvijo novega vodohrana s črpališčem in povezovalnim vodom, na novo pa bo poleženih še 625 metrov cevovodov. S temi ukrepi bodo oblikovali višjo tlačno cono dela vodovodnega sistema in za nekatere objekte na Lukovici rešili problem občasnega pomanjkanja vode oziroma neustreznih tlačnih razmer v vodovodnem omrežju. Poleg tega naj ne bi več imeli težav pri nihanju gladine podtalnice, prav tako naj ne bi bilo več nevarnosti, da bi iz zgornjega vodonosnika, ki vsebuje železo, voda vdrla v spodnji vodonosnik.  

 

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi