Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Družinski oskrbovalci ambasadorji starostnikom prijazne občine

Log - Dragomer, 29. september 2021 – S slavnostno podelitvijo diplom se je zaključil tečaj za družinske oskrbovalce in druge neformalne oskrbovalce, ki je med majem in septembrom potekal pod okriljem Inštituta Antona Trstenjaka. Na tečaju so udeleženke pridobile veščine in dobile informacije, ki jih družinski oskrbovalci ponavadi najbolj potrebujejo pri oskrbi starejšega družinskega člana.

»Današnja podelitev spominskih diplom ni konec, ampak šele začetek. Kako pomembno bo vaše delo, bomo verjetno videli šele kasneje, nemara šele, ko bo moja generacija v pokoju. Gre za tek na dolge proge,« je ob slovesni podelitvi diplom družinskim oskrbovalkam dejal župan občine Log - Dragomer, Miran Stanovnik. Dodal, je, da infrastruktura, ki jo trenutno gradijo v občini, ne bo koristila, če ne bo nikogar, ki bi jo lahko uporabljal »Zato vas prejemnice diplom smatram za ambasadorke našega načrta, da postanemo starostnikom prijazna občina. Z vašo pomočjo se bodo starostniki lahko zanesli na lokalno skupnost in to je naš cilj.« Podobno je razmišljala tudi direktorica Občinske uprave Občine Log - Dragomer, Marjeta Sternad Kuharič, ki je poudarila, da so družinske oskrbovalke eden izmed štirih stebrov starosti prijazne občine. »Vam gre zahvala, da bodo naši starejši občani čim dlje lahko ostali v domačem okolju. Ste eden od štirih stebrov, ki jih v občini pripravljamo, da bomo postali 'starosti prijazna občina'. Prvi steber je projekt 'Podaj roko' v okviru katerega smo odprli pisarno za starejše in že vrši aktivnosti. Drugi steber je vključitev v mrežo starosti prijaznih mest in občin. Tretji je priprava lokalne strategije za starejše, četrti pa izobraževanje prostovoljcev v neformalne oskrbovalce za starejše.«

Domača oskrba starega človeka je plemenito in zahtevno delo
Družinski oskrbovalci z veliko družinsko odgovornostjo in ljubeznijo opravljajo skrito delo, ki je nenadomestljivo za celotno družbo. Po eni strani poskrbijo, da stari ljudje čim dlje ostanejo v domačem okolju, kjer se najbolje znajdejo in počutijo, po drugi strani pa je takšna oskrba zanje in za skupnost tudi najcenejša. A družinska oskrba ni lahko delo, Vdomovih za stare ljudi poklicno skrbijo številni uslužbenci in strokovnjaki. Doma pa je človek za večino stvari sam, velikokrat ob lastni zaposlitvi in skrbi za otroke. Zato na znanstveno-izobraževalnem Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje že vrsto let po vsej Sloveniji izvajajo tečaje za družinske in druge neformalne oskrbovalce. Tečaj je med majem in septembrom potekal tudi v občini Log - Dragomer. Udeleženke so na tečaju izmenjale svoje izkušnje ter pridobile praktična znanja in veščine potrebne pri oskrbi starejših. Na desetih srečanjih, na katerih so sodelovali tudi patronažna sestra, fizioterapevt in drugi strokovnjaki, so se poučile o medsebojnih odnosih, razumevanju starosti, demenci, negi in pripravi na odhod svojca v dom za starejše, prisluhnile so predavanju o preventivi proti lastni izgorelosti, predavanju o umiranju ter žalovanju.

V Sloveniji oskrbo sicer potrebuje več kot 50 tisoč starejših ljudi, okoli 18.000 jih je v domovih za starejše, okoli 6.000 jih prejema javno pomoč na domu, za več kot 30 tisoč pa poskrbijo svojci na domovih.


V. L., foto: Gašper Tominc

Oglejte si tudi