Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

JUTRI
3°C
2°C
SOB.
1°C
-2°C

Peš iz Brezovice na Dobrovo

1594
OŽIVLJANJE KULTURNE DEDIŠČINE PO AŠIČEVI POTI IZ BREZOVICE NA DOBROVO

V času med velikim in malim šmarnom je tudi obletnica smrti znanega največjega zeliščarja prejšnjega stoletja, cistercijana p. Simona Ašiča (25.8.1992). Že ob 100 letnici rojstva (30.11.1906), leta 2006 smo razglasili za Ašičeve poti večnamenske in s tem tudi romarske poti v osrednji Sloveniji, ki jih označujejo rumeno zelene markacije. Ta lepa navada pa se je razširila tudi drugod po Sloveniji.

Tako na severu barja in občine hodijo ljudje tudi iz Brezovice na Dobrovo pri Ljubljani, po teh poteh že več kot tisočletje, saj je ja vsako leto, v nedeljo po Malem šmarnu, povzpnemo iz Brezovice na sleme Brezoviškega hriba, po katerem so imeli speljano cesto že pred mostiščarji. Ker poteka skoraj po ravnem, je čudovita priložnost ne le za sprostitev z vzponom zagretih mišic, pač pa blagodejno deluje tudi na dušo. Zato je razumljivo, da je po tej cesti speljana Cankarjeva pot. Kot zvonik te naravne katerdale pa je s 530 mnm, drugi najvišji vrh Gradišče, na katerem je vpisna knjiga, ki z vpisi potrjuje zgoraj zapisano, saj ta raj na domačem pragu vsak dan obišče več sto telesnega in dušnega zdravja željnih ljudi. Stik med "ladjo in zvonikom" pa je Gorjancev križ in Javka, kjer si običajno po dušnem okrepčilu damo še duška za telo. Potem je res lažje nadaljevali pot na vrh in se spustiti na Dobrovo.

Na željo udeleženih pa Gradišče lahko tudi obidemo tako, da se prej spustimo v Dobrovsko – Horjulsko dolino in si s tem za nekaj strmin skrajšamo pot.

Vse dobro, ki smo ga doživeli na teh poteh nas spodbuja, da poživljamo Ašičeve poti še naprej, ne glede na lokalne in državne prepreke, saj na najlepši način povezujejo vse ljudi brez izjeme, podobno, kot povezujejo tudi vse cilje in čase.

Miha Rus pove kaj je učitelj Josip Novak je leta 1907 zapisal o tem dogodku.

 

(Drago Stanovnik)

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij