Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

OBPORODNO DUŠEVNO ZDRAVJE STARŠEV

Ali poznate kako mlado mamico? Mladega očka? Ko ju srečate skočite najprej v voziček in se čudite in pozdravljate otročička? Navadno je tako – tako reagiramo na ljubo malo bitje, ki je tako prisrčno. Se vaš pogovor nadaljuje o otrocih ali se kdaj s starši pogovarjate tudi o njihovem počutju?  Prav je, da ima (nebogljen) otrok v prvih mesecih/letih toliko pozornosti staršev in okolice. Prav pa je tudi, da se posvetimo tudi staršem, ki se jim je življenje z rojstvom otroka postavilo na čisto nove tire.

Zelo pomembno je, da se govori tako o fizičnem kot o duševnem zdravju mladih staršev. Statistični podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, kažejo, da že poporodno otožnost po porodu občuti 80 % žensk. Poporodna otožnost je tako pogosta, da nekateri strokovnjaki zagovarjajo teorijo, da gre za normalen pojav po porodu. Najverjetneje je posledica hitrih hormonskih sprememb. Kaže se z nenadnimi spremembami razpoloženja, z jokavostjo, s tesnobo in z razdražljivostjo. Pojavijo se težave s spanjem, zmanjšan apetit, nemirnost in utrujenost.

Druga duševna stiska, ki se pojavlja po porodu je poporodna depresija. Pojavi se pri najmanj eni do dveh ženska od desetih. Ocena je, da v Sloveniji vsako leto zaradi depresivnosti trpi od 1800 do 3600 žensk po porodu. Večina strokovnjakov se strinja, da gre za kombinacijo telesnih, duševnih in socialnih dejavnikov. Nosečnost in porod predstavljata za mater velik napor in stres, še posebej, če je bil porod težak in je med njim prišlo do poškodb porodne poti ali drugih zapletov. Zato je porodnica po porodu utrujena, ob velikih hormonskih spremembah pa še bolj dovzetna za nihanja v razpoloženju. Predvsem po prvem porodu sta pogosto prisotna tudi negotovost in strah, ali bo znala in zmogla skrbeti za otroka. Novorojenček prinese nove zahteve in mati mu mora biti kljub svoji lastni izčrpanosti 24 ur na dan na razpolago.

Če želite preveriti ali pri vas obstaja tveganje za odporodno depresijo izpolnite vprašalnik na povezavi NIJZ: http://www.nijz.si/sl/depresija-v-nosecnosti-in-po-porodu

V kolikor se tudi vi soočate s katero od teh duševnih težav po porodu, vam v vednost prilagamo seznam strokovne literature in virov, ki govorijo o tej temi:



Avtorica: Tina Mihelič (Zavod IZRIIS)


Sponzorirano s strani: sofinancirajo: Ministrstva za zdravje Republike Slovenije, Mestne občine Ljubljana – Četrtne skupnosti Bežigrad, Zavoda IZRIIS

Oglejte si tudi