Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Izbor najboljših restavracij v Sloveniji za leto 2018

V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji - The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club za leto 2018 je na Fužinskem gradu v Ljubljani potekala slovesna razglasitev dobitnikov priznanj najboljših regijskih restavracij in razglasitev trojice absolutnih zmagovalcev nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij za leto 2018. Poleg tega je bila nagrajena restavracija, ki je dobila največje število glasov s strani javnosti prek spletnega glasovanja.

 

V letošnji izbor v okviru projekta THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS, ki je potekal pod sponzorstvom Diners Cluba, je strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, doc. dr Aleš Gačnik, dr. Noah Charney, mag. Helena Cvikl in Iva Gruden predlagala 165 restavracij. Temu je sledilo skoraj dvomesečno glasovanje s strani Chefs&Foodies Akademije ter glasovanja javnosti prek spletne strani www.the-slovenia.com. K glasovanju je bilo povabljenih več kot tisoč članov Chefs&Foodies Akademije, širša slovenska javnost pa je bila vključena prek glasovanja na uradni spletni strani projekta. Skupaj so prispevali več kot 7.000 glasov, katerih veljavnost je verificirala revizijska hiša Deloitte Slovenija.

 

Niko Slavnić, direktor projekta THE SLOVENIA RESTARURANTS AWARDS je na prireditvi povedal:

»Odličnega odziva na lani prvikrat izpeljani projekt izbora najboljših slovenskih restavracij smo bili zelo veseli. Presenetil pa nas je tudi pozitiven odziv na knjigo, ki je rezultat tega projekta. Zato smo se letos še z več entuziazma, truda in zanosa lotili projekta, ki je že prepoznaven doma in tudi v tujini. Letošnji izbor je bil za komisijo še težji, saj se tudi s pomočjo tega projekta dviguje kakovost in storitev kulinarične ponudbe in s tem mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije.«

 

Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije je povedala: “Gastronomija je eden ključnih stebrov slovenske turistične ponudbe. Tako z novimi restavracijami, meniji in predvsem z novimi inovativnimi jedmi pripravljenimi iz lokalnih sestavin. Glavni motiv za prihod turistov je v čedalje večjem obsegu gastronomska ponudba, kar je obetavno a hkrati polno izzivov. Rezultati slovenske gastronomske ponudbe so odraz vsakodnevnega trdega dela in truda številnih vodij restavracij in njihovih ekip, vinarjev, pivovarjev pa tudi organizatorjev kulinaričnih dogodkov, kamor spada tudi THE SLOVENIA RESTARURANT AWARDS. Zaradi truda in razvoja  vseh naštetih je Slovenija postala kandidatka za evropsko gastronomsko regijo za leto 2021. Kar priča, da je slovenska gastronomska zgodba šele v vzponu, z veliko razvojnih priložnosti predvsem pa potenciala.”

 

Mladen Mirko Tepuš, predstavnik Diners pa je dodal: “Naše poslovanje je tesno povezano z restavracijami. Tako prek posameznih komitentov kot prek poslovnega sodelovanja z restavracijami. Zato je bila naša poslovna odločitev, da na raznolike načine podpiramo restavracije, predvsem pa z veseljem poldpiramo take dogodke kot je THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS.”

 

Najboljših 50 regijskih restavracij (razvrščeni po abecednem redu):

 

Ljubljana z osrednjo Slovenijo (Gostilna As, Gostilna Čubr, Gostilna Mihovec, Gostilna na Gradu, Gostilna Skaručna, Gostišče Grič, JB restavracija, Restavracija Cubo, Restavracija Strelec in Sushimama),

 

Severna Slovenija (Ančka, Danilo - gostilna&vinoteka, Dvor Jezeršek, Gostilna Krištof, Gostišče Milka, Hiša Raduha, Pr Matičku, Restavracija 1906 Bled, Skipass, Kranjska Gora, Vila Podvin),

 

Južna Slovenija (Domačija Novak, Gostilna Rakar, Gostilna Repovž, Gostilna Šekoranja, Gostilna Vovko, Ošterija Debeluh, Pod skednjem – Posestvo Pule, Restavracija Grad Otočec, Restavracija Oštarija, Restavracija Tri lučke),

 

Vzhodna Slovenija (Galerija Okusov, Gostilna Francl, Gostilna Rajh, Gostilna Šiker, Hiša Denk, Kungota, Pavus Grad Tabor, Restavracija Mak, Restavracija Sedem, Rožmarin, Vila Herberstein),

 

Zahodna Slovenija (Domačija Majerija, Gostilna Mahorčič, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Franko, Hiša Torkla, Nejka in Uroš Klinec, Ošterija Klinec, Restavracija Dam, Restavracija Kendov dvorec, Restavracija Pikol)

ZMAGOVALCI LETOŠNJEGA IZBORA

 

Laskavi naziv zmagovalec regije za leto 2018 so pridobile Restavracija Strelec – Ljubljana z osrednjo Slovenijo, Gostilna Krištof – Severna Slovenija, Ošterija Debeluh – Južna Slovenija, Hiša Denk – Vzhodna Slovenija in Hiša Franko – Zahodna Slovenija, ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije.

Trojica absolutnih zmagovalcev nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij za leto 2018 po abecednem vrstnem redu so Hiša Franko, Ošterija Debeluh in Pri Lojzetu.

Restavracija, ki je dobila največje število glasov s strani javnosti prek spletnega glasovanja pa je Galerija Okusov.

 

Seznam najboljših restavracij The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club

Seznam najboljših restavracij je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com, v mapi THE SLOVENIA RESTAURANTS in v knjigi THE SLOVENIA RESTAURANTS, ki bo izšla jeseni 2018. Regijski zmagovalci in finalisti bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Akademiji in širši javnosti, pa bodo pridobile oznako kot “priporočene”.

 

PARTNERJI IN SPONZORJI IZBORA

 

Izbor najboljših restavracij The Slovenia Restaurant Awards so podprli partnerji:  Generalni  pokrovitelj ERSTE CARD - DINERS CLUB SLOVENIJA, uradna revizija izbora DELLOITE, pokrovitelji dogodka DUKE GROUPE - WINTERHALTER - THE SLOVENIA - ISTENIČ in pokrovitelji pogostitve Gostilna Pr' Matičku, Gostilna Krištof, Vila Herberstein, Posestvo Pule, Restavracija Sedem, Kodila, Vina Koper, Kmetija Vizjak, Restavracija Stow, Vina Bordon, Siccabo / BORA Professional, Žito, Vina Montis, Eko Laura.

 

Zahvala gre tudi članom komisije in številnim medijskim partnerjem City Life, In Your Pocket, Dnevnik, Pet zvezdic, Zavod Med.over.net., Playboy, Vivi, Portal Gastrogurman, RTVSlovenija, ki so prepoznali edinstvenost projekta.

Oglejte si tudi