Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Slovenija zlata in srebrna na evropskem curling prvenstvu skupine C

Slovenija je na evropskem prvenstvu skupine C v Ženevi dosegla zgodovinski uspeh. Moška reprezentanca je osvojila zlato kolajno, ženska pa srebrno. Obe reprezentanci sta se s tem uvrstili na evropsko prvenstvo skupine B, ki bo novembra v Lillehammerju.

Zaključilo se je evropsko prvenstvo skupine C v curlingu, ki je potekalo v švicarski Ženevi. Za kolajne in uvrstitev v B skupino se je potegovalo deset moških in pet ženskih ekip. Poleg Slovenije v skupino B pri moških potujejo še Belgija in Slovaška, pri ženskah pa Litva in Avstrija.

V napetem polfinalu Slovenci boljši od Ircev

Slovenska moška reprezentanca v postavi Jure Čulić, Tomas Tišler, Gašper Uršič, Jošt Lajovec in Gregor Verbinc je redni del tekem končala na tretjem mestu s sedmimi zmagami in dvema porazoma. V polfinalni tekmi so se pomerili z Irci, ki so veljali za ene izmed favoritov prvenstva. Napeta tekma se je končala z ukradeno točko v dodatnem obratu in Slovenci so slavili z rezultatom 6:5. V finalu jih je čakala belgijska izbrana vrsta, proti kateri so naši v rednem delu izgubili. V tekmi za zlato kolajno pa so jih nadigrali in slavili z rezultatom 8:5. Tretje mesto so osvojili Slovaki.

V ženski konkurenci Slovenke zaostale le za Litvo

Ženska reprezentanca je zaradi višje sile v zadnjem trenutku morala prvenstvo odigrati le s tremi igralkami. Slovenijo so zastopale Ajda Zavrtanik Drglin, Maruša Gorišek in Petra Klemenc. V rednem delu so se s štirimi zmagami in prav toliko porazi uvrstile v polfinale, kjer so jih čakale stare znanke Avstrijke. V polfinalni tekmi so bile Slovenke z rezultatom 6:3 boljše in si zagotovile vstopnico v finale. Tam so bile izkušene Litvanke žal močnejše in so z prav tako z rezultatom 6:3 osvojile zlato kolajno. Slovenija si je v ženski kategoriji tako prislužila drugo srebrno kolajno na evropskem prvenstvu skupine C in svoj tretji nastop v skupini B.

V Lillehammer po obstanek v B

Reprezentanci sedaj čakajo kratke priprave pred evropskim prvenstvom skupine B, ki poteka istočasno z elitno skupino A. Cilj obeh reprezentanc je obstanek v drugi najmočnejši skupini, kjer večinoma nastopajo reprezentance z veliko boljšimi pogoji za trening kot Slovenija. V Sloveniji namreč nimamo ustrezne površine za curling, zato tekmovalci trenirajo na hokejskem ledu, ki pa za tekmovalni curling ni primeren. Pred evropskim prvenstvom pa so na sporedu še pred-kvalifikacijski turnirji za olimpijske igre, kjer pa bo Slovenija nastopala v drugačni sestavi.

Oglejte si tudi