Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

EHF EURO 2022: ženske za ženske in trajnost

Med 4. in 20. novembrom 2022 lahko ljubitelji ženskega rokometa in rokometa nasploh v dvorani Stožice spremljate evropsko rokometno prvenstvo za ženske, Women's EHF EURO 2022, največji športni dogodek v Sloveniji v letu 2022 in največji mednarodni ženski športni dogodek v naši državi doslej.

Opolnomočenje žensk

Letošnje prvenstvo je veliko več kot le športni dogodek, saj organizatorji velik poudarek namenjajo tudi opolnomočenju in enakopravnosti žensk ter promociji njihove vloge v naši družbi. Izbrali so 20 ambasadork prvenstva, uspešnih in izjemnih žensk, ki vsaka na svojem področju širijo obzorja, izboljšujejo naš vsakdan, pomagajo družbi in dokazujejo, kako pomembne so ženske za naš svet.

Med ambasadorkami je tudi podžupanja Tjaša Ficko, ki se je povabilu Rokometne zveze Slovenije, da postane ambasadorka prvenstva, odzvala predvsem zaradi poudarka na trajnostni organizaciji dogodka in opolnomočenju žensk. 

Podžupanja Tjaša Ficko je vodila ekipo, ki je bila zaslužna, da je Ljubljana postala zelena prestolnica Evrope 2016, lani pa je bila Ljubljana razglašena za najboljšo zeleno prestolnico Evrope. 

Trajnost

Med številnimi trajnostnimi aktivnostmi, ki bodo zaznamovale letošnje prvenstvo, izpostavljamo le nekatere:

  • 10. novembra 2022 bomo pred Osnovno šolo Mirana Jarca slavnostno posadili 16 novih sadnih dreves, ki simbolizirajo 16 reprezentanc, ki se bodo med seboj pomerile na Evropskem prvenstvu. 
  • Na Ljubljanskem gradu so skupaj z Ljubljanskim potniškim prometom za imetnike vstopnic Ljubljanskega gradu in vstopnic za rokometno prvenstvo v Stožicah organizirali brezplačne avtobusne prevoze z Ljubljanskega gradu do Stožic v terminih, ko so v tamkajšnji dvorani na sporedu tekme prvenstva.
  • V Turizmu Ljubljana pa so pripravili napotke, kako prvenstvo v rokometu preživeti kar najbolj trajnostno.

Načrt trajnostne usmeritve dogodka je organizator predstavil v daljšem strateškem dokumentu.

Zapestnice iz starih rokometnih dresov in žog

Dogodek smo povezali tudi s krožnim gospodarstvom. Tako so v sodelovanju z društvom Smetumet nastale zapestnice iz starih rokometnih dresov in žog, ki vas bodo še dolgo časa spominjale na evropsko rokometno prvenstvo. Vsaka zapestnica je narejena ročno, pri čemer so bili zbrani dresi in majice predhodno skrbno očiščeni, sortirani, zrezani na trakove in oblikovani v zapestnice. Predhodno so bile očiščene tudi vse uporabljene odslužene rokometne žoge, iz katerih so bili nato izrezani mali krogci.

Zapestnice so ročno izdelane v Sloveniji, izpod rok žensk z migrantskim ozadjem. Pri označitvi zapestnic so sodelovali tudi otroci Centra Janeza Levca Ljubljana.
Zapestnice lahko kupite na prodajnem mestu TIC.

Spored tekem

S sloganom Igraj s srcem (Play with heart) bo 15. evropsko rokometno prvenstvo za ženske EHF EURO potekalo v Ljubljani, Celju, Skopju (Makedonija) in Podgorici (Črna gora).
Ljubljana bo v Areni Stožice gostila skupino A predtekmovalnega kroga, skupino glavnega kroga in zaključne tekme.
Spored tekem v Ljubljani.
Več o prvenstvu.

 vir: MOL


Oglejte si tudi