Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Delimo dobre prakse kolesarjenja v Ljubljani

Ljubljana je kolesarsko mesto, v katerem s različnimi ukrepi spodbujamo vsakodnevno urbano kolesarjenje. Dobre prakse s tega področja delimo tudi v mednarodnem prostoru. Podžupanja Tjaša Ficko se je udeležila letne kolesarske konference Cycling Scotland 2019 v Edinburgu, sodelovali pa smo tudi na CIVITAS Forumu v Gradcu.

Konferenca Cycling Scotland

Podžupanja Tjaša Ficko je udeležencem konference predstavila naše dobre prakse ter aktivnosti na področju kolesarjenja ter jih povabila na konferenco Velo-city, ki bo prihodnje leto potekala v Ljubljani.
Letno konferenco Cycling Scotland je organizirala nacionalna kolesarska organizacija Škotske, v okviru konference pa so potekali študijski obiski, delavnice in predavanja. Udeležilo se je je več kot 250 strokovnjakov, snovalcev kampanj, prostovoljcev ter nacionalnih in lokalnih politikov, ki so delili izkušnje ter se učili eden od drugega.

Letna konferenca mreže CIVITAS FORUM

V začetku oktobra smo se udeležili tudi letne konference CIVITAS Forum 2019 v Gradcu, katerega osrednja tema je bila »Back to Future« (nazaj v prihodnost). V okviru konference je predstavnica Mestne občine Ljubljana Zdenka Šimonovič prejela priznanje za izjemno predanost in prispevek k delovanju mreže CIVITAS.
Mreža CIVITAS FORUM združuje preko 200 mest, ki so se s podpisom deklaracije zavezala k uvajanju čiste in trajnostne oblike urbane mobilnosti. Predstavlja osnovo za izmenjavo idej in izkušenj med mesti, ki sodelujejo ali so sodelovala v pobudah CIVITAS I, CIVITAS II in CIVITAS PLUS. V Ljubljani smo se v mrežo vključili leta 2005 s projektom CIVITAS MOBILIS ter nato s projektom ELAN, v katerem smo prevzeli vodilno mesto in koordinirali projekt.

V Ljubljani bomo gostili konferenco Velo-city 2020

Prihodnje leto bomo gostili konferenco Velo–city, letno svetovno srečanje Evropske kolesarske zveze, ki bo potekalo od 2. do 5. junija 2020.
Ponosni smo, da je mednarodna strokovna javnost prepoznala naš napredek na tem področju ter da nam je Evropska kolesarska zveza zaupala organizacijo srečanja, na katerem bomo izpostavili najnovejše aktivnosti, smernice ter ukrepe na področju kolesarjenja. Prepričani smo, da vsakodnevno urbano kolesarjenje viša kakovost življenja v mestih, zato je njegovo spodbujanje ena od naših prioritetnih nalog na področju trajnostnega razvoja mesta. Da smo na pravi poti, med drugim dokazuje tudi že tretja zaporedna uvrstitev na lestvico 20 kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu The Copenhagenize Index.

Oglejte si tudi