Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Inštitut kralja Sejonga (IKS) v Sloveniji

Univerza v Ljubljani od 9. junija 2021 obeležuje še en mejnik. S tem dnem je postala gostiteljica Inštituta kralja Sejonga (IKS) v Sloveniji. Fundacija kralja Sejonga od leta 2012 pod geslom »Mala Koreja v vsakem delu sveta« ustanavlja jezikovne in kulturne inštitute, katerih temeljno poslanstvo je učenje korejščine in spoznavanje korejske kulture.

V konkurenci 85 prosilcev je bila letos uspešna zgolj tretjina vlog. Le dvema predstavnikoma uspešnih prijaviteljev je pripadla posebna čast sodelovati na slovesni inavguraciji novih IKS in se virtualno srečati ter pogovoriti s korejskim ministrom za kulturo, turizem in šport, g. Hwang Heejem. Ponosni smo, da je eden od njiju bil rektor Univerze v Ljubljani (UL) prof. dr. Igor Papič, kar smo sprejeli kot priznanje dosedanjemu razvoju korejskih študij v Sloveniji ter prizadevanjem UL gojiti strateško partnerstvo in sodelovanje s prestižnimi korejskimi univerzami.

V imenu UL in v sodelovanju med Filozofsko fakulteto (FF) in Fakulteto za družbene vede (FDV), soustanoviteljicama Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (EARL), bo IKS deloval v sklopu dejavnosti EARL-a na Fakulteti za družbene vede. Tako kot vedno, smo tudi ob potegovanju za ustanovitev KSI bili deležni velike podpore rektorja UL ter dekanje FDV prof. dr. Monike Kalin Golob in dekana FF prof. dr. Romana Kuharja. Vsem trem se za njihova prizadevanja še posebej zahvaljujemo.

Vsi skupaj, na čelu z dr. Hyeonsook Ryu, pobudnico prizadevanj za to, da IKS dobi svoj dom tudi v Sloveniji, se zavedamo odgovornosti in izziva, ki to priznanje predstavlja za nadaljnji dinamični razvoj korejskih študij v Sloveniji. O aktivnostih in priložnostih, ki jih ponuja IKS, še posebej o slovesni otvoritvi v septembru, bomo sproti obveščali.

vir: Univerza v Ljubljani

Oglejte si tudi