Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Video: Neurje poplavilo Ljubljano

V sredo zvečer, 29.9.2021, je Ljubljano doletelo močno deževje, ki je zelo hitro zalilo cestišča in ogromno različnih objektov. Na delu so bile vse gasilke ekipe, regijski center Ljubljana pa je, po poročanju 24ur.com in RTV Slovenija, prejel več kot 2700 klicev.

Rekorden naliv

Silovita nevihta, ki je pustošila tudi po mnogih drugih slovenskih krajih, je najbolj prizadela severovzhod države in ljubljansko območje. Na Agenciji RS za okolje so zapisali, da je naliv v Ljubljani in na Sotinskem bregu dosegel nov rekord.

Samo v prestolnici je v zelo kratkem času padlo 88 litrov dežja na kvadratni meter, kar se zgodi zelo redko. Vremenska postaja za Bežigradom je zabeležila 63 milimetrov dežja v pol ure in 94 milimetrov dežja v eni uri, to pa spada med največje izmerjene vrednosti v zgodovini Slovenije.

Ogromno poplavljenih objektov, celo vozil

Poplavljenih naj bi bilo več kot 500 javnih in zasebnih objektov, kot so ceste, parkirišča, podvozi in podhodi, železniška postaja, šole, vrtci, skladišča, stanovanjski objekti, kleti, garaže ... Med njimi je bilo tudi gledališče Drama, kjer so morali prekiniti predstavo in evakuirati gledalce. Promet je na marsikaterem delu Ljubljane zastal, nekateri vozniki so si pot utirali po pločnikih in kolesarskih stezah, ponekod pa so bila poplavljena celo vozila.

Neurje, ki je tudi trgalo veje in podiralo drevesa, pa na srečo ni terjalo nobenih človeških poškodb. Enote gasilcev so imele več kot 300 intervencij, delo se ni končalo do jutranjih ur.

besedilo in video: Tamara Ž.

fotografije: Tamara Ž. in Lara V.

Oglejte si tudi