Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
19°C
JUTRI
27°C
19°C
Oceni objavo

V akciji NVO gre v šolo sodelovali tudi osnovnošolci OŠ Hinka Smrekarja v Ljubljani

Z akcijo NVO gre v šolo povezujemo lokalna društva in zavode z osnovnimi šolami. Njen osnovni namen je učencem predstaviti dejavnosti, ki jih izvajajo okoliška društva in jim na interaktiven način predstaviti kaj jim lokalno okolje ponuja, ko zapustijo šolske klopi.

Na OŠ Hinka Smrekarja v Ljubljani je akcija potekala v ponedeljek, 2. 10. 2017, kjer se je osnovnošolcem predstavilo 13 lokalnih društev in zavodov, ki si želijo doseči večjo prepoznavnost v svojem okolju, v svoje aktivnosti vključiti več mladih in krepiti sodelovanje med generacijami.

 

Letošnjo akcijo sta v partnerstvu izvedli dve regionalni stičišči nevladnih organizacij. Stičišče NVO osrednje slovenske regije in ZLHT regionalni center NVO zasavske regije sta tokrat uspešno povezala 11 osnovnih šol in kar 120 nevladnih organizacij, v akcijo pa je bilo vključenih več kot 5.500 učencev. 

 

Učenci so med akcijo NVO gre v šolo spoznavali različne dejavnosti in vsebine nevladnih organizacij. Predstavila so se jim različna športna društva in kulturne organizacije, mnogo pa je bilo tudi takšnih, ki so otrokom predstavili bolj posebne vsebine. Učenci so poleg športa in kulture spoznavali kaj se dogaja v lovskih družinah, iz prve roke izvedeli kako je potekala vojna za Slovenijo, se seznanili s problematiko vedno bolj zelo razširjene sladkorne bolezni, izvedeli kam vse zlezejo člani planinskih društev, pogovarjali so se o nasilju med vrstniki, spoznali osnove prve pomoči in pestre dejavnosti gasilskih društev, podučili so se o čebelarjenju, taborjenju in tudi o problematikah različnih težkih boleznih in življenja z njimi. 

 

Na OŠ Hinka Smrekarja so sodelovali: Karate klub Forum Ljubljana, Plesni klub Feniks Ljubljana, PKD Flamenko, Prostovoljno gasilsko društvo Zgornja Šiška, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Ljubljana, Zavod za izobraževanje, umetnost, glasbo in kulturne dejavnosti Orbita, Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana, Cheerleading zveza Slovenije, Kegljaška zveza Slovenije, Hk Slavija Junior, Atletsko društvo Kronos, Združenje proti spolnemu zlorabljanju, Društvo Topla dlan, 4-ka

 

Akcija NVO gre v šolo močno spodbuja medgeneracijski in medkulturni dialog ter poudarja še številne druge vrednote. Morda bi izpostavili pomen skupnosti, sodelovanja in prostovoljstva na katerih temelji delovanje društev, ki v veliki večini zastopajo nevladne organizacije v akciji. S pestrimi vsebinami, zanimivimi ljudmi in posebnimi znanji ter veščinami so nevladniki navduševali učence in jih spodbudili, da se morda večkrat izklopijo iz digitalnega sveta in ponovno vstopijo v naravo in med ljudi. 

 

V prihodnosti si bomo prizadevali, da akcija NVO gre v šolo postane vse slovenska akcija. Zavedamo se, kako pomembno je, da se človek že v mladosti aktivno vključuje v skupnost in svoje potenciale odkriva in razvija na različnih področjih.  Z udejstvovanjem mladih v lokalnih nevladnih organizacijah poskrbimo namreč za prenos  dragocenega znanja, veščin in vrednot na mlajše generacije, z akcijo pa tudi razširjamo zavedanje, da je posameznikov prispevek v skupnost izjemno dragocen pri zasledovanju boljšega in lepšega življenja vseh.

Povezave

www.consulta.si

Oglejte si tudi