Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

"Moja služba je Discovery Channel v živo."

V četrtek, 7. decembra 2017, smo v ABC Hubu gostili direktorja SAP Slovenija, Gregorja Potočarja. Z nami je delil svoje izkušnje iz področja voditeljstva, iskanja kadrov ter motivacije za uspeh v karieri.
Kdaj nam bo na voljo tehnologija, ko bomo na dogodek preprosto poslali svojega avatarja, medtem pa uživali v toplicah in navsezadnje sinhronizirali informacije, da bi izvedeli, kaj se je dogajalo na dogodku, je zaenkrat pretežko vprašanje celo za direktorja visoko tehnološkega podjetja kot je SAP. Bolj kot znanstveno fantastična sanjarjenja je za SAP pomembno dejstvo, da smo kot družba tehnološko izredno napredni, a večkrat tehnologije še ne znamo uporabljati na pravi način. In tu pride na vrsto SAP.


Njihova naloga je, da pomagajo podjetjem spremeniti kulturo v podjetju, ko vanjo vpeljujejo posodobljene poslovne sisteme. Največje premike trenutno delajo na področju marketinga, nabave in kadrovanja ter pri delu z malimi podjetji, zaradi zanesljivosti njihovega sistema pa v prihodnosti želijo več narediti tudi v državnih podjetjih in javni upravi. Zaradi raznolikih zgodb podjetij, ki jih Gregor Potočar dnevno srečuje, saj enkrat načrtujejo rešitve za energetska podjetja ali proizvajalce živil, drugič snujejo visokotehnološke procese v športu, to šaljivo imenuje Discovery Channel v živo. Poleg smisla za humor je z nami delil še druge anekdote iz poslovnega življenja.


Kako postati voditelj, ki mu ljudje sledijo s srcem


»Zaposlenim moraš omogočiti okolje, kjer jim lahko kriješ hrbet,« tudi kadar ne gre vse po načrtih, je zaupal mladim na Success Storyu. Mikro manageriranja nihče ne potrebuje, Gregorju Potočarju je bližje koncept ''secure base leadership'', pri katerem s posamezniki iščemo njihovo naslednjo zmago, poiščemo projekt, s katerim lahko rastejo naprej. V korporacijah je okolje hitro, menjave so še hitrejše, zato pa je naloga vsakega voditelja, da v začetku sestavi ekipo, ki ji zaupa in s katero lahko podjetje popelje k novim uspehom.

 

Ekipa je torej izrednega pomena, a kakšen je vsakdan človeka na vodilnem položaju z ogromno odgovornostmi? Kako se izogniti stresu in poiskati pravo ravnotežje med delom in prostim časom? »Ljudje postanejo neprimerni za delovno okolje, ker ne vlagajo vase,« pravi Gregor Potočar. Z leti, ki jih je preživel od prve zaposlitve v SKB banki do podjetja Nice Label, ki je letos prejelo Zlato gazelo, prek Microsofta in SAP-ja, je spoznal, da je izgorelost neizogibna. Da to preprečimo je treba ugotoviti, kako se sprostiti in si zagotoviti dovolj manevrskega prostora za reševanje težav, ki nas doletijo v osebnem in poslovnem življenju. Meditacija, jadranje in golf so le nekateri izmed načinov, s katerimi si delovno življenje lajša Gregor Potočar.


Mladi živimo v izjemnem času


»Jadikovanja o begu možganov so neproduktivna,« sploh ko Slovenijo gledamo skozi prizmo globalnosti in jo postavimo v kontekst Evropske unije. »Če imate možnost, da si izkušnje nabirate v tujini, to storite,« je mladim na dogodku svetoval Gregor Potočar. Njegovo mnenje je povezano tudi z načinom iskanja prave ekipe, od katere pričakuje, da si izkušnje pridobiva v različnih okoljih. Predlaga, naj do 35. leta preizkusimo čimveč različnih stvari, saj se tudi iz tega lahko veliko naučimo, bolj kot karierni načrt, pa je pomemben razvoj načina odločanja ter raziskovanje različnih možnosti.

Ena od metod razvoja je tudi mentorstvo. Gregor Potočar ima svojega mentorja in svojega coacha, mentorstvo pa nudi tudi sam. »Skozi mentorski odnos se obnoviš, saj opazuješ mentoriranca, ki gre skozi enaka obdobja kot si šel sam,« je opisal svoj pogled na mentorstvo. Mladi lahko svojega mentorja poiščejo sami ali pa se odpravijo na spletno stran mentorstvo.si, kjer se lahko zelo enostavno povežejo s pravimi ljudmi.


Da imajo mladi kar največ možnosti, se trudi tudi Zavod Ypsilon in mladina to opazi, zato se redno srečujejo na dogodkih v ABC Hubu: »Na teh dogodkih mladi srečamo ljudi iz vodstvenih položajev, za katere se zdi, da imajo drugačen življenjski slog, a potem spoznamo, da so imeli v preteklosti podobne težave v iskanju samih sebe. So odprti in so navdih mladim. Zelo pomembno se mi zdi, da širijo ta dober vpliv med mladimi, da jih spodbujajo za proaktivnost, sodelovanje in mreženje. Zelo spodbudno se mi zdi tudi to, da podjetja kot je SAP Slovenija izobražujejo in omogočajo brezplačne tečaje uporabe modernih tehnologij,« je povedala članica Klara Hribernik ter dodala: »Zavod Ypsilon je tu pomemben člen, ker zelo aktivno omogoča mladim, da se povezujejo z generacijami, ki si delijo skupno vizijo ustvariti boljšo prihodnost za vse.«

Povezave

ypsilon.si

Oglejte si tudi