Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

7. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta

Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta se bo od petka, 21. marca, do sobote, 23. marca, že sedmič zapored odvil na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Letos bo zbral več kot 130 zbiralcev in trgovcev iz 16  držav. Sejemsko dogajanje bodo popestrili dražba, izobraževalni program za otroke in odrasle, dve gostujoči razstavi,  tematska razstava Pravljice in pravljičnih sedem ter številne druge razstave. Prvič na svetu, in to ravno na Collecti, bo predstavljenih vseh devet srebrnikov iz serije Tiffany Art.

 

Sejemske zanimivosti


Obiskovalci bodo na sejmu zbirateljstva kupovali in izmenjevali razglednice, znamke, denar, stripe, stare knjige in tiske, fosile, minerale, militaristične predmete, figurice (Kinder, Pez, Lego), gramofonske plošče in druge drobne predmete. Poleg tega je sejem tudi odličen prostor za ugoden nakup vsega tistega, kar zbiratelji in trgovci potrebujejo pri svojem hobiju oz. poslu – albumi, povečevalna stekla, pincete idr.

 

Na sejemskem delu razstavljavci predstavljajo številne zanimivosti in tako podjetje Silverland letos premierno na svetu predstavlja serijo devetih srebrnikov iz serije Tiffany Art. Serija se je začela leta 2004 in je kovana v čistem srebru. Vsako leto krasi kovanec drugačen košček mojstrovine Tiffany. Na leto jih skujejo le 999.

 

Izobraževalni program In dražba


Prvi dan Collecte pripravlja Pošta Slovenije predstavitev marčevskega izida znamk. Poleg tega bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi strokovnjakom na okrogli mizi o vlaganju v plemenite kovine, umetnine, numizmatične in filatelistične predmete ter druge dragocenosti.  Drugi dan bosta zaznamovala predstavitev knjige Tadeja Brateta Zgodovina slovenskih železnic na razglednicah in predavanje Urbana Mateja Slovenske in s Slovenijo povezane spominske medalje in plakete.

Tudi za otroke bo poskrbljeno, saj Pošta Slovenije in Filatelistična zveza Slovenije pripravljata filatelistične in ustvarjalne delavnice skozi katere bodo mlade navduševali nad filatelijo in razbijali večni mit, da se s tem področjem zbirateljstva ukvarjajo predvsem starejši. Zadnji dan Collecte pripravlja Antikvariat Glavan že tradicionalno dražbo, ki bo letos pravljično obarvana. Na njej bo mogoče kupiti stare in redke otroške knjige, razglednice, tiske, plakate in druge zbirateljske predmete.

 

Tematska razstava pravljice in pravljičnih 7


Letošnja tematska razstava je v znamenju pravljic in pravljičnega števila sedem. Na njej bodo na ogled zbirke pravljic Zlata ptica, razglednice z motivi otroških pravljic, znamke s pravljičnimi junaki, srebrniki na temo pravljic ter ilustracije, slikanice, plakati in okrasni predmeti iz sveta Walta Disneya. Tudi Kinder in PEZ figurice s pravljičnimi junaki  (Pepelka, Ostržek, Peter Pan, Trnuljčica) ne bodo manjkale. Ena od razstav pa bo v znamenju številke sedem. Zgodba Sedem življenjskih postaj Nevenke Petelin bo prikazana z originalnimi dokumenti, fotografijami in filatelističnimi materiali.

 

Gostujoči tazstavi


Programski odbor Collecte vsako leto izpostavi enega izjemnega avtorja in zbiratelja ter predstavi njegov opus. Letos je to 78-letni diplomirani matematik Ciril Velkovrh iz Ljubljane, ki razstavlja svojo izjemno zbirko razglednic s posnetki slovenskih gora, cvetja in verskih znamenj. Razglednice je pripravil v pokoju, ko je prehodil Slovensko planinsko pot, Aljaževo pot, Slomškovo romarsko pot ter obiskal številne slovenske kraje.

 

Collecta gosti tudi razstavo Umetnost na čeških znamkah, ki jo pripravljata Veleposlaništvo Češke republike v Sloveniji in Evropsko numizmatično združenje iz Prage. Razstava predstavlja umetnost zelo znanih čeških slikarjev in fotografov iz obdobja 20. let.

 

Predstavitev izjemnih zbirk


Obiskovalci se bodo lahko sprehodili in si ogledali razstavo lani preminulega Mirana Trontlja. Strasten numizmatik je še pred svojo smrtjo prav za Collecto pripravil izbor najmanjših vrednosti bankovcev in kovancev iz 80 držav.

 

Na ogled bodo postavljeni tudi najlepše slovenske znamke, ki so jih izbrali bralci poštnega Biltena, numizmatična pisma, radioamaterske kartice, 500 različnih poštnih žigov Ljubljane, fluorescentni minerali, fosili, geode ter policijske  insignije in oprema (kape, našitki, uniforme, starodobna policijska vozila).  

Oglejte si tudi