Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Mini direktorica za en dan

20. november je svetovni dan otrok. Na ta dan otroci prevzamejo različne vodilne položaje in tako odrasle opozorijo na njihove želje in potrebe ter jih pozovejo k ustvarjanju otrokom prijaznega sveta. V Ljubljani smo tako včeraj imeli mini direktorico.

 

#zavsakegaotroka

Na svetovni dan otrok otroci z različnimi aktivnostmi sporočajo, v kakšnem svetu si želijo odraščati in opozarjajo na to, da vsi še vedno nimajo enakih možnosti. V vlogah odraslih odločajo o pomembnih zadevah in hkrati spoznavajo delo svojih staršev. S svojo ustvarjalnostjo in svežim pristopom dokazujejo, da imajo kljub mladosti številne predloge in ideje. Prav ti otroci in mladi bodo namreč v prihodnosti aktivno prispevali h gospodarstvu, kulturi in razvoju naše družbe.

 

Mini direktorica Mestne uprave

Obeležitvi svetovnega dneva otrok smo se pridružili tudi na Mestni občini Ljubljana. Živa Jug, učenka 4. razreda Osnovne šole Oskarja Kovačiča, je postala mini direktorica Mestne uprave Mestne občine Ljubljana. Direktorica Urša Otoničar ji je predstavila svoje delo, nato sta skupaj opravili nekaj najnujnejših opravil, Živa pa je direktorici predstavila svoje ideje o tem, kaj bi v Ljubljani še lahko naredili za otroke. Pridružil se jima je tudi izvršni direktor UNICEFa Slovenija Tomaž Bergoč.


Ker direktorica tesno sodeluje z županom Zoranom Jankovićem, sta se skupaj odpravili tudi v Mestno hišo, kjer sta se sestali z županom.

 

V Ljubljani skrbimo za otroke

Na Mestni občini Ljubljana si vedno prizadevamo za čim boljši položaj otrok, pri čemer se osredotočamo predvsem na zagotavljanje kakovostnega in dostopnega izobraževanja za predšolske otroke in osnovnošolce ter na zagotavljanje pogojev za igro in kakovostno preživljanje prostega časa otrok. Otroci imajo tako na voljo številna javna otroška igrišča, ki so brezplačno dostopna vsem, veliko zelenih površin, na voljo pa so jim tudi športni objekti in kulturne ter druge ustanove, ki nudijo programe tudi za najmlajše.

 

Svetovni dan otrok

20. november je svetovni dan otrok, saj je pred 30 leti na ta dan Organizacija združenih narodov sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah z namenom ustvariti svet, ki bo otrokom prijaznejši. Praznovanje svetovnega dneva otrok v znamenju UNICEF-ove modre barve poteka povsod po svetu. V Ljubljani je danes z modro barvo osvetljen Ljubljanski grad.
Letošnji svetovni dan otrok poteka s sloganom #zavsakegaotroka. Posamezniki lahko podporo otrokom izrazijo z modro obarvano profilno fotografijo na družbenih omrežjih, objavami fotografij iz otroštva, modrimi oblačili in dodatki ter še marsičem. Podjetja lahko svoje logotipe, spletne strani, profile na družbenih omrežjih, izložbe ali prostore v znak podpore otrokom obarvajo v modro.

 

Oglejte si tudi