Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Občine bodo dosegljive vse dni v tednu

Na portalu MojaObcina.si se zavzemamo za lokalno informiranost občanov s pomočjo novih tehnološko podprtih medijskih poti. V skladu s tem ciljem smo se odločili, da zagotovimo nepogrešljivo storitev za dobro vseh občanov – eVloge.

Na prošnje številnih občin in njihovih občanov smo se odzvali s pobudo in organizacijo te storitve, ki bo kmalu postala nepogrešljiva za moderne občane. Povezali smo se z Ministrstvom za javno upravo (MJU), s katerim smo pripravili pilotski projekt varnih, tehnološko dovršenih in zakonsko skladnih elektronskih vlog preko njihovih sedaj že uveljavljenih portalov eUprava (za osebne uporabnike) in SPOT (za poslovne uporabnike).

Za sodelovanje v pilotskem projektu smo povprašali številne ponudnike dokumentnih sistemov, od katerih se je odzval najbolj razširjen pri nas – Odos (PIA, d. o. o.). Skupaj smo že uspešno zaključili testiranje vzorčnih vlog.

Občani bodo tako lahko e-vloge oddajali neposredno iz domačega kavča hitro, enostavno in zanesljivo. Stanje svoje e-vloge pa bodo vlagatelji lahko spremljali in vsak trenutek vedeli, kje se njihova vloga nahaja.

 

Rešitev bo tako kmalu omogočala, da bodo lahko državljani preko portalov eUprava in SPOT po elektronskih poteh oddajali tudi najbolj pogosto uporabljene občinske vloge. Velika prednost za državljane pa bo tudi v tem, da bodo te vloge v celoti poenotene, kar zahteva lani sprejeta direktiva GDPR.

Vsi prisotni smo se odločili, da bo rešitev povsem odprta vsem občinam in ponudnikom dokumentnih sistemov za občine. V MJU so se odločili, da bodo svoje storitve v tej rešitvi ponudili brezplačno, zato smo se v podjetjih PIA, d. o. o. (Odos) in PRIMS, d. o. o. (MojaObcina.si) odločili, da bomo tudi mi našim uporabnikom ponudili brezplačno integracijo s to storitvijo.

 

Rešitev smo v četrtek, 21. 2. 2019, predstavili predstavnikom vseh treh občinskih združenj (SOS, ZOS in ZMOS), ki so nas soglasno podprli. To bo namreč pomenilo ogromno razbremenitev dela v glavnih pisarnah posameznih občin. Predvsem pa bo to razbremenilo tudi občane za katere bo občina tako dosegljiva vse dni v tednu. Občani bodo lahko e-vloge oddajali tudi preko portala MojaObčina.si. MojaObčina.si bo tako občanom nudila informiranje in predstavljala most med občino in občani.

 

Več o samem delovanju sistema pa bomo občinam predstavili na ODOS konferenci 16. maja v Žalcu.

 

Oglejte si tudi