Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Znan delovni program Evropskega raziskovalnega sveta za 2022

Evropski raziskovalni svet (ERC) v sklopu delovnega programa za leto 2022 načrtuje podelitev 2,4 milijarde evrov nepovratnih sredstev za okoli 1100 evropskih raziskovalk in raziskovalcev. Sredstva bodo dodeljena v seriji razpisov, prijave pa bodo ocenjevale komisije mednarodno priznanih raziskovalk in raziskovalcev. Sredstva so namenjena podpori raziskovalnih projektov, ki premikajo meje človeškega znanja. Nekateri roki za prijavo so že odprti.

Evropski raziskovalni svet (ERC), ki ga je leta 2007 ustanovila Evropska unija, je vodilna evropska organizacija za financiranje vrhunskih pionirskih raziskav vseh znanstvenih področij. ERC vsako leto izbere in financira najbolj kreativne posameznike, da izvajajo svoje projekte. Ponuja štiri dolgoročne in finančno bogate sheme raziskovalnih projektov, o katerih si lahko več preberete tukaj.

Skupni proračun ERC od leta 2021 do 2027 znaša več kot 16 milijard evrov v okviru programa Obzorje Evropa (Horizon Europe), za kar je odgovorna evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino, Mariya Gabriel.

Delovni program vključuje več shem raziskovalnih projektov: ERC projekt za začetek samostojne raziskovalne poti (Starting Grant) s prijavnim rokom 13. 1. 2022, ERC projekt za utrditev samostojne raziskovalne poti (Consolidator Grant) s prijavnim rokom 17. 3. 2022, ERC projekt za uveljavljene raziskovalce (Advanced Grant) s prijavnim rokom 28. 4. 2022, za ERC projekt za sinergijo raziskav (Synergy Grant) s prijavnim rokom 10. 11. 2021.

Več informacij o programu in rokih prijav si lahko preberete na ERC spletni strani in v celotnem delovnem programu za leto 2022.

Jeseni bomo na Univerzi začeli z izvajanjem delavnic za pripravo ERC projektov. Za več informacij pišite na elektronski naslov erc@uni-lj.si.

vir: Univerza v Ljubljani

Oglejte si tudi