Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Podaljšujemo projekt URBforDAN in uvajamo nove vsebine

Evropski projekt URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih, v okviru katerega smo med drugim v mestni gozd Golovec namestili novo opremo in ga obogatili z zanimivimi, poučnimi in informativnimi vsebinami, razširjamo in podaljšujemo še za dodatnih šest mesecev.

Projekt bo trajal do 30. septembra 2021, novo podobo bo dobila tudi Šmarna gora.

Novosti na Šmarni gori

V Ljubljani smo si skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije, ki je slovenski partner v projektu, zadali nalogo, da po zgledu Golovca, skupaj z uporabniki prostora in lastniki gozdov, pripravimo operativni načrt upravljanja tudi za Šmarno goro in da območje ustrezno dopolnimo z urbano opremo.

Načrtujemo ureditev vstopnih točk z informativnimi tablami, namestitev smernih in informativnih totemov, popravilo že nameščenih klopi ter po potrebi namestitev novih klopi in stojal za kolesa. Z deli bomo pričeli predvidoma spomladi.

Poleg tega bomo v okviru razširitve projekta uresničili eno izmed zmagovalnih projektnih idej, prispelih na naš naslov v okviru natečaja Ohranjamo zelena pljuča mesta.

Tudi v prihodnje si bomo prizadevali za poglobljeno sodelovanje z lastniki mestnega gozda in vključevanje drugih deležnikov. Nadaljevali bomo širjenje zavedanja o pomenu in pomembnosti mestnih gozdov, opozarjali na gozdni bonton in izpostavljali prednosti gozdne pedagogike.

Dodatna evropska sredstva za MOL

Razširitev in podaljšanje aktivnosti je v začetku letošnjega februarja odobril Nadzorni odbor za spremljanje Interregovega Transnacionalnega programa Podonavje. Mestna občina Ljubljana bo kot vodilni partner projekta v okviru razširitve pridobila dodatnih 81.600 EUR sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Vrednost projekta za celotno partnerstvo se bo povečala za skoraj 270.000 EUR evropskih sredstev. K razširitvi aktivnosti projekta URBforDAN na dodatna fokusna območja v mestnih gozdovih je namreč poleg MOL pristopilo še šest partnerjev projekta (mesta Zagreb, Cluj-Napoca in Ivano-Frankivsk ter Zavod za gozdove Slovenije, Hrvatske Šume d.o.o in Metropolitanska organizacija Cluj-Napoca).

Oglejte si tudi