Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Varujmo čebele

Svetovno znani fizik in dobitnik Nobelove nagrade za fiziko Albert Einstein naj bi ob neki priliki izjavil:

»Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala  ne več kot štiri leta življenja. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka."

 

Ta njegov citat je v luči skrivnostnega izginjanja čebel povzelo veliko novinarjev, nacionalnih časopisov in  tudi na stotine spletnih dnevnikov. Res da je bil Einstein pameten mož, morda celo najpametnejši človek nasploh, vendar na žalost ni bil čebelar in tako o čebelah ni vedel prav veliko. Prav tako zgornjega citata slavni fizik ni nikoli izrekel. Podobno kot pri mnogih drugih citatih, so tudi tega pripisali Albertu Einsteinu, da bi mu dodali pridih avtoritete. Kot se večkrat zgodi, pa je v ponarejenem citatu zrno resnice in apokaliptični prizvoki niso le strel v prazno.

 

Če bi čebele izginile po vsem svetu, bi prišlo do pomanjkanja hrane, saj čebelje družine ne bi več opraševale rastlin, od katerih pridobivamo sadje, zelenjavo, oreščke itd. Med bi izginil s tržišča in raznovrstni uporabniki voska bi morali začeti uporabljati dražje nadomestke. Pretresi v svetovni ekonomiji bi bili globoki in dolgotrajni.

 

Če bi izumrle vse od več kot 7.000 čebeljih vrst, bi ti pretresi prerasli v cunamije, ki bi postavili na glavo celotne ekosisteme. V nekaterih ekosistemih čebele predstavljajo ključne vrste – podobno kot najvišji kamen v oboku, brez katerega bi se obe strani oboka podrli. Ko bi izumrle rastline, ki so odvisne od čebel, bi bile prizadete vrste, ki so odvisne od teh rastlin, kar bi spet vodilo v smrt vrst, ki so odvisne od njih in tako naprej.

 

Da se nam ne bi zgodile te črnoglede napovedi, čebelarji vse uporabnike FFS prosimo, da te uporabljajo  v skladu  z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja.  Posebno pozornost  naj posvetijo čebelam  s sledečimi ukrepi:

 

- da pred načrtovano uporabo FFS natančno preberejo priložena navodila, saj je v njih in tudi na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele. V glavnem so za čebele škodljivi vsi insekticidi in imajo to tudi napisano na etiketi.
- da priporočena sredstva   uporabljajo v najnižjih priporočenih odmerkih,
- da uporabljajo za čebele manj nevarne pripravke,
- da pred načrtovanim škropljenjem pokosijo podrast v sadovnjaku ali vinogradu
- da škropijo v večernih urah ali ponoči in v brezvetrju.
- da pravočasno obvestijo čebelarja o nameravanem škropljenju s FFS strupenimi ali škodljivimi za čebele.

 

Da bo na travnikih še naprej veliko raznovrstnih rož in zvokov brenčečih čebel, ter da bodo cvetoča sadna drevesa oprašena, slovenski čebelarji pozivamo vse uporabnike FFS, da  so pri njihovi uporabi skrajno previdni. 

Oglejte si tudi