Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Sentimentalna zgodba okrašene lepotice s Prešernovega trga

Vsak december in še del januarja središče Ljubljane lepšajo okrašene smreke, najbolj mogočna med njimi stoji na Prešernovem trgu.

Zelena dama s Pokljuke

18-metrsko, praznično okrašeno zeleno lepotico, ki krasi Prešernov trg, sta nam tokrat podarila Valentina in Janez Grum.
Drevo ima posebno zgodbo, ki jo pripovedujeta kar lastnika sama: »Bilo je pred nekaj več kot 40 leti. Mlada družinica je odšla na počitnice na Pokljuko. Na planoti Goreljek smo preživljali 10 nepozabnih dni. Čeprav smo sicer živeli na obrobju Ljubljane, sta nas narava in robinzonsko življenje tako prevzela, da so bili dnevi izpolnjeni tudi brez takrat že popularne televizije. Vsakodnevne naloge, kot so prinašanje vode iz studenca, nabiranje suhljadi, iskanje gob, povezano z dolgimi sprehodi, in igranje skrivalnic med nizkimi smrečicami so bili stalnica.
Ob koncu počitnic smo v uteho in spomin s seboj odnesli dve mladi smrečici ter ju nato posadili ob dovozni poti k domači hiši. Smrečici sta ob skrbni negi otrok in odraslih rasli skupaj z nami. Opazili so ju vsi po vrsti, tudi prijatelji in kasneje vnuki. Bili sta nekakšen zaščitni znak domače Grumove hiše. Vsi so vedeli povedati, da sta smreki doma na Pokljuki.
Minevala so leta in ostala je ena sama, ki se je razrasla v lepotico. Kot bi želela povedati, od kod prihaja …
Sedaj se zgodba počasi zaključuje. Usojeno ji je bilo, da se še enkrat pokaže v vsej svoji lepoti, ozaljšana s kopreno luči na Prešernovem trgu v Ljubljani, na prehodu v leto 2021.
Veseli smo, da smo njeno dobrohotno energijo, ki je domala pol stoletja spremljala našo družino, lahko podarili ljudem in njihovim pogledom sredi prazničnega mesta.«

Lepi spomini

Zakonca Grum si svoje okrašene smreke zaradi omejitev, povezanih z epidemijo, žal nista ogledala v živo. So pa njuni svojci krasotico fotografirali in njena dvodimenzionalna podoba zdaj bogati tudi njune prostore v Domu starejših občanov Fužine.
Dolgo je rasla na njihovem vrtu v bližini tovarne Totra. Ko se je preveč razbohotila, ni imela več prostora za rast, zato so jo morali odstraniti. »Smo še vedno kar sentimentalni, ko govorimo o smreki. Imamo lepe spomine na tiste čase,« je še pripomnil 83-letni Janez Grum, ki ga veseli, da so lahko z njo polepšali praznične dni številnim obiskovalcem mestnega središča.

Praznično okrasitev z osrednjo "zvezdo" na Prešernovem trgu si lahko ogledate še do nedelje, 17. januarja 2021.

vir: spletna stran MO Ljubljana

Oglejte si tudi