Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Deset let sistema Bicikelj

S kolesi iz sistema Bicikelj smo se po ljubljanskih ulicah prvič zapeljali točno pred desetimi leti. Takrat si nismo predstavljali, da bo sistem do danes postal tako zelo priljubljen, da bomo v tem obdobju več kot podvojili število postajališč in koles.

Bicikelj je veliko doprinesel k porastu deleža poti, opravljenih s kolesom v Ljubljani. V zadnjih desetih letih lahko opazimo rastoč trend kolesarskega prometa, kar je razvidno tudi iz kolesarskih letopisov Mestne občine Ljubljana.

Skoraj osem milijonov voženj 

Že od samega zagona, 12. maja 2011, ko smo postavili 30 postajališč s skupno 300 kolesi, so kolesa Bicikelj zelo priljubljena. Že prvi dan smo našteli 787 izposoj, do danes pa si je kolesa izposodilo več kot 217.000 uporabnikov, ki so skupaj opravili že blizu osem milijonov voženj. Praktično vse vožnje so bile krajše od ene ure in torej za uporabnike brezplačne. Največ izposoj v enem dnevu smo našteli 22. oktobra 2019, ko je bilo opravljenih 6.387 voženj.

Dobrih 17 % Ljubljančanov z aktivno letno naročnino

V obdobju epidemije so številke o opravljenih vožnjah nekoliko nižje kot v letih pred tem, medtem ko se število aktivnih uporabnikov še vedno povečuje. Tako imamo danes več kot 52.500 uporabnikov oziroma kar dobrih 17 % populacije Ljubljane z aktivno letno naročnino, kar je največ doslej.

Še letos več kot 80 postajališč in 800 koles

Danes je z novo postajo na Prušnikovi ulici, ki smo jo postavili na pobudo dijakov tamkajšnje Škofijske klasične gimnazije, v sistemu Bicikelj 73 postaj s skupno 730 kolesi, do konca letošnjega leta pa jih bo vanj predvidoma vključenih že več kot 80 z več kot 800 kolesi.

Čestitke za 10 zelo uspešnih let

»Ljubljana je kolesarjem prijazno mesto in veseli me, da je k temu pomembno pripomogel tudi sistem Bicikelj. Čestitke za deset zelo uspešnih let! Prepričan sem, da bo sistem še naprej tako uspešen in da ga bomo v prihodnje nadgrajevali. Še posebej me veseli, da nas je ob tej priložnosti obiskal gospod Jean-François Decaux, ki mu izrekam dobrodošlico v najlepšem mestu na svetu. V Mestni občini Ljubljana se zavedamo, da je kolesarjenje okolju in zdravju najbolj prijazna oblika mobilnosti, zato vseskozi posodabljamo kolesarsko infrastrukturo in tako skrbimo, da je kolesarjenje še varnejše in prijetnejše. To dokazujejo številne nagrade in priznanja, ki smo jih prejeli za dosežke na področju trajnostne mobilnosti, in tudi dejstvo, da smo se od leta 2015 trikrat zaporedoma uvrstili na lestvico dvajsetih kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu – Copenhagenize Index. Največje priznanje pa sta pravzaprav porast s kolesom opravljenih poti ter zadovoljstvo naših meščank in meščanov. Veselim se, da bomo vse to lahko pokazali tudi udeležencem svetovne kolesarske konference Velo-City 2022, ki jo bomo od 14. do 17. junija prihodnje leto gostili v Ljubljani,« je izpostavil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Ob praznovanju 10. obletnice sistema Bicikelj je Ljubljano obiskal Jean-François Decaux, eden od glavnih izvršnih direktorjev skupine JCDecaux, katere član je tudi podjetje Europlakat, ki v okviru javno-zasebnega partnerstva upravlja s sistemom Bicikelj. Ob tej priložnosti je Jean-François Decaux povedal: »Pred desetimi leti je Ljubljana postala prvo mesto na območju srednje Evrope, ki je z javno-zasebnim partnerstvom za občane in turiste vzpostavila samopostrežni sistem izposoje koles. Zelo sem ponosen, da lahko danes praznujemo dosežke Biciklja v Ljubljani, ki je eden naših najbolj uspešnih sistemov na svetu, saj je v povprečju vsako kolo uporabljeno kar osemkrat vsak dan. V tem desetletju se je število postajališč in koles več kot podvojilo, kar prikazuje navezanost prebivalcev in obiskovalcev na našo storitev. JCDecaux kot pionir in vodilni ponudnik sistema samopostrežne izposoje koles v svetu z več kot 25.000 kolesi v 13 državah prispeva k demokratizaciji mehke mobilnosti. Z nenehnimi inovacijami na področju mobilnosti in mobilnih aplikacijah se podjetje zavezuje k trajnostno naravnanem izboljševanju kakovosti življenja v mestih.«

Izposoja koles tudi z novo aplikacijo

Od začetka delovanja sistema Bicikelj smo posodobili tudi programsko opremo, s katero upravljamo sistem. Hkrati s programsko nadgradnjo smo dobili tudi povsem prenovljen uporabniški portal in mobilno aplikacijo BicikeLJ Official, s katero je uporaba koles še bolj udobna in preprosta.
Poleg tega, da lahko uporabniki sami spreminjajo nastavitve svojega uporabniškega računa (npr. spremenijo PIN kodo ali bančne podatke in podaljšajo naročnino), v vsakem trenutku lahko tudi preverijo razpoložljivost koles in ključavnic po posameznih postajah. Tudi kolo si lahko izposodijo kar preko mobilne aplikacije, še vedno pa je možna tudi izposoja preko terminala z mestno kartico Urbana.

Izboljšujemo razmere za kolesarje

V Ljubljani še naprej izboljšujemo razmere za kolesarjenje. Več informacij o aktualnih projektih in ukrepih v Ljubljani je na voljo tukaj (https://www.ljubljana.si/sl/aktualno/ljubljana-je-kolesarjem-prijazno-mesto/).

vir: MO Ljubljana

Oglejte si tudi