Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Presečnost – prepletenost identitet in osebnih okoliščin

17. maj, mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOBiT) obeležujemo tudi s spletno razstavo mreže mavričnih mest Presečnost – prepletenost identitet in osebnih okoliščin.

Osnovni namen mednarodnega dneva boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji je preseči predsodke o lezbijkah, gejih, biseksualnih in transspolnih ljudeh (LGBT) ter opozarjati na nasilje in diskriminacijo, ki jo LGBT+ osebe zaradi teh predsodkov doživljajo.

Razstava mreže mavričnih mest

Na fotografski razstavi z naslovom Presečnost – prepletenost identitet in osebnih okoliščin sodeluje 20 mavričnih mest, med njimi je tudi Ljubljana s fotografijo, nastalo na eni izmed parad ponos v Ljubljani. Fotografijo je posnel Nik Rovan. Pod fotografijo je izsek govora Nine Perger na paradi ponosa leta 2018, ki je naslavljala presečnost. Takole pravi: "Prepoznavamo, da obstajamo ne le kot geji, lezbijke, biseksualne, transspolne in kvir osebe. Obstajamo ne le kot osebe z marginalnimi spolnimi in seksualnimi identitetami… Obstajamo kot osebe v kompleksnih prepletih identitet in pozicij …. Kot take obstajamo in obstanemo le v prepletu z drugimi osebami, družbenimi skupinami in družbenimi strukturami, ki na in v naših telesih puščajo odtise in vpise."

Razstavo je pripravil Wolfgang Wilhelm, ki je ob razstavi med drugim zapisal: "Osebe, ki svojo spolno orientacijo oz. spolno identiteto doživljajo kot drugačno od večine v družbi, pogosto izkusijo občutek izolacije in strahu. Spoznavanje drugih lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih oseb je pomembno, ker smo socialna bitja, želimo pripadati in ne želimo biti sami. Kot LGBT+ skupnost se pogosto osredotočimo, da smo eno in da se razlikujemo od večinske družbe, saj to ustvarja našo identiteto. Z okrepitvijo LGBT+ skupnosti, splošnim napredkom družbe in prisotnostjo novih gibanj, smo spoznali, da občutek pripadnosti le eni skupnosti ne obstaja. Tudi če ljudi povezuje en skupni vidik, na primer spolna usmerjenost ali spolna identiteta, se med seboj razlikujejo v drugih vidikih in načinu, kako doživljajo skupni vidik oz. okoliščino. Hkrati nismo nikoli samo del ene skupine, ampak pripadamo številnim različnim skupinam. Mavrica, ki se ne konča, je izraz in simbol raznolikosti. Vsi lahko najdemo prostor pod mavrico. ... Ni ti treba biti kot ostali. Lahko si samosvoj. Lahko se počutiš varno in sprejeto, zdaj in tu!"

Celotna razstavo je pripeta. Vabljeni k ogledu!

LGBT prijazno 

17. maj, mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji, bomo v Ljubljani obeležili tudi z okroglo mizo Vključevanje raznolikosti na delovnem mestu ter podelitvijo certifikatov LGBT prijazno.

Okrogla miza bo potekala v ponedeljek, 17. maja 2021, ob 13. uri, na njej pa bo moderatorka Eva Gračanin z govorkami in govorci debatirala o tem, kako vključujejo raznolikost v delovnih okoljih svojih organizacij. Po okrogli mizi bomo podelili tudi certifikate LGBT prijazno.

Okroglo mizo lahko spremljate preko platforme Zoom na tej povezavi.

Ob tej priložnosti bomo podelili nove certifikate LGBT prijazno, ki jih bodo prejele organizacije, ki znotraj delovnega okolja in navzven do strank ustvarjajo in ohranjajo ozračje, pozitivno za vse, ne glede na spolno usmerjenost in spolno identiteto. Certifikate smo prvič podelili leta 2014, do danes pa jih je prejelo že več kot 40 organizacij.

Oglejte si tudi