Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

UNIVERZA IN MESTO ARHITEKTURA IN PROSTOR UNIVERZE V LJUBLJANI

UNIVERZA IN MESTO ARHITEKTURA IN PROSTOR UNIVERZE V LJUBLJANI

15 od 26. oktobra do 6. novembra 2020 na Kongresnem trgu v Ljubljani in od 17. novembra do 3. decembra 2020 v Galeriji Kresija 

 

Univerza v Ljubljani je v preteklem letu praznovala 100-letnico svojega obstoja. Z množico stavb ter več deset tisoč študenti in zaposlenimi ima nezanemarljiv vpliv na življenje in podobo Ljubljane. Lokacije, kjer svoj prostor dobijo stavbe univerze, imajo potencial postati generatorji urbanega življenja v širši okolici. Ta potencial pa je lahko v celoti izkoriščen le, kadar so te lokacije izbrane s strateškim premislekom.

 

Ob tem ima univerza v slovenski prestolnici tudi državotvorno vlogo in dolžnost, da njene stavbe niso le funkcionalno tehnično dovršene, temveč tudi simbolno reprezentančno vrhunske. Poskrbeti pa mora tudi za svoje študente. V kakšnih razmerah živijo? Si študij in življenje v vse dražji Ljubljani sploh še lahko privoščijo? Študenti soustvarjajo mestno življenje, zato bi si Ljubljana morala prizadevati, da v mestu ostanejo. A do kod danes sega mesto?

 

Vljudno vabljeni!

Jadranka Grmek

predsednica Društva arhitektov Ljubljana

Oglejte si tudi