Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

LOVSKA, LOVSKA JE TA X. (Lovski genialci - zaključek)

Lovski genialci - lovska satira, nadaljevanje in konec. Vsaka podobnost s Trdoglavom in Trdoglavci, ter Fovšijo in Genialci je zgolj naključna. Ravno tako v nadaljevanju pripovedi, vsaka podobnost z mladim nadobudnežem; še nepopisanem listu, ki je opustil željo po lovstvu, je slučajna.

Občni zbor je lahko na prošnjo sankcioniranega, omilil – skrajšal kazen. Vendar, če se je izkazalo, da se je genialni starešina z genialnim predsednikom Disciplinskega senata naknadno domislil, da se je grešnik v času zaslišanja neprimerno obnašal in po mnenju slednjih ni spoštoval Senata; sta s skupnimi močmi na vse možne načine, s podporo genialnega predsednika Genialnega Nadzornega odbora, preklicala legitimno odločitev večine lovskih genialcev.

 

Enakopravnost lovskih genialcev je čutiti tudi ob njihovih jubilejih in celo po njihovi smrti. Saj svoj nos genialni starešina vtika tudi v objave o Jubilantih in celo v V spomin umrlim tovarišem. On presoja če je pokojni ali jubilant upravičen do objave v lovski reviji.  Presoja tudi o vsebini.  

 

Izvajanje Pravil in drugih poslovanj nadzira tričlanski Nadzorni odbor, katere si izbere sam genialni starešina. Predvsem si postavi genialnega predsednika Nadzornega odbora. S tem je zagotovljeno nemoteno delo z upoštevanjem načel lovske enakopravnosti in enakosti članov v genialni lovski družini,  

 

Lahko bi še našteval genialne pripetljaje in načine odločanja v družini zelenih genialcev, a bodi dovolj. Tako delovanje v preteklosti, sedanjosti in še v prihodnje je razlog, da pada ugled zeleni bratovščini pridobljenem skozi obdobja. Posledično pada še interes mladih za vstop v lovske družine. V očeh mladega nadobudneža so bile to nerazumljive neumnosti lovskih genialcev;  kasneje tudi glavni razlog za opustitev želje po vstopu v lovsko družino.

 

V nadaljevanju bom izpostavil svoj trud, kako bi mladega fanta navdušil za to  čudovito organizacijo.  Kot pripravnik sem se skupaj s fantom udeleževal del v lovišču, krmljenju divjadi, kinoloških in celo strelskih prireditev. Približal sem mu med drugim tudi lovsko kulturo; likovno, glasbeno, predvsem pa literaturo -  Zlatorogova knjižnica; ''Lovska kultura je tista dodana vrednost, ki slovensko lovstvo – poleg dobre organiziranosti, strokovnosti in naravovarstvene naravnanosti – uvršča v regiji, Evropi in svetu na sam vrh, nam pa daje zadoščenje in ponos, da smo del tega''.***  

 

V času najinega ''lovskega usposabljanja'' je bilo še nekaj starejših lovcev, katerim sva oba z velikim veseljem prisluhnila. Njih pripoved je bila prijetna,  predvsem pa zanimiva. Skozi pripoved sva spoznala šege in običaje, ter zanimive dogodivščine. Žal je to trajalo kratek čas, saj so bili to starejši lovci, ki jih ni več med nami.

 

Čistila sva senike ter sodelovala pri spravilu sena.    Izdelovala solnice.   Vsa opravila beležila v Lovski dnevnik. Dnevnik sva opremila še s slikami. Se skupaj udeleževala kinoloških prireditev. Vsa dela v lovišču ter obiske prireditev sva  skrbno beležila v Dnevnik dela lovskega pripravnika. Z velikim zanimanjem sva spremljala lovsko kulturo: lovsko likovno delovanje, lovsko literaturo.  

 

Kljub njegovem prizadevanju in mojem trudu, se fant ni navdušil za vstop v zeleno bratovščino. Povedane neumne genialnosti, so pripomogle k temu. Verjetno se podobno dogaja še v kateri lovski Fovšiji. S takim načinom delovanja, mlade žal ne bomo navdušili nad lovstvom in vsem kar je z lovom povezanega. Zato naj bo pripoved o lovskih genialcih v poduk, česa se je potrebno izogibati, da se bosta v svetu lovstva spet vzpostavili klima in vzdušje, ki bosta privlačila mlade za tovrstno dejavnost.

 

Na mladih svet stoji.  Na mladih lovcih lovstvo stoji!  Poskrbimo, da se bodo izpopolnjevali ter z dejansko avtoriteto in svojim zgledom prispevali, da bomo v spominu našim zanamcem inspiracija za lovsko pripovedništvo, ter dober zgled bodočim rodovom.

 

K O N E C

 

Viri: *Lovec, avtor. dr. Marjan Toš, **avtor Janez Menart,***avtor Milan Tepej, ****avtor Miro Č. Vučič.

Oglejte si tudi