Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Epidemija je končana, maske v zaprtih javnih prostorih še naprej obvezne

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Državni načrt za primer epidemije deaktiviran

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je bil v soboto, 30. maja, deaktiviran državni načrt zaščite in reševanja za potrebe obvladovanja epidemije. Poudaril je, da deaktivacija načrta pomeni le umiritev aktivnosti, ki so jih v preteklih tednih izvajali pospešeno ali v večjem obsegu. Pri Civilni zaščiti sedaj pripravljajo skupno poročilo, s katerim se bo seznanila tudi vlada, še v tem mesecu pa bo pripravljena tudi analiza. To bo ena od podlag za dopolnitev državnega načrta za ukrepanje ob morebitnem drugem valu epidemije, je dejal Šestan.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je uvodoma poudaril, da preklic epidemije ne pomeni, da smo lahko sedaj brez skrbi. Še naprej je treba upoštevati preventivne ukrepe (vzdrževanje fizične razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja), kjer ni moč držati 1,5 metra fizične razdalje pa je obvezno tudi nošenje mask oz. pokrivanj obraza. Zagotovil je, da bo država razmere ves čas spremljala in še naprej intenzivno testirala vse z znaki respiratornih okužb. Zato bodo vstopne točke covid-19 še naprej delovale. Ob poslabšanju epidemiološke slike se lahko ukrepi ponovno zaostrijo.

Minister Gantar: Okrepili bomo ranljive dele sistema, da morebitni drugi val pričakamo v boljši kondiciji

Država bo pred morebitnim drugim valom epidemije pripravila načrte za najbolj ranljive sisteme, je še dejal minister Gantar. Med epidemijo sta bila na preizkušnji dva sistema: Na eni strani zdravstveni sistem, ki ga je bilo potrebno prilagoditi novim razmeram, na drugi strani pa vrsto let zapostavljen sistem socialnovarstvenih zavodov, predvsem domovi za starejše. Minister za zdravje je poudaril, da bodo na ministrstvu izdelali predlog izboljšav, ob tem pa konkretno navedel, da si bo prizadeval za vzpostavitev negovalnih enot z večjim številom zdravstvenih delavcev in podpornih služb.

Kacin: Maske obvezne ob obisku bolnišnice ali doma starejših občanov

Minister Gantar in direktor NIJZ sta pojasnila, da so maske obvezne za obiskovalce zdravstvenih zavodov ter domov za starejše občane, za tiste z znaki respiratornega obolenja ter v zaprtih javnih prostorih, kjer ni možno vzdrževati razdalje 1,5 metra. V nadaljevanju pa je vladni govorec Jelko Kacin pojasnil, da je nošenje mask še vedno obvezno ob obisku bolnišnice in doma starejših občanov, pri gospodarski dejavnosti pa je lastnik oz. upravitelj tisti, ki jih lahko zahteva od obiskovalcev.

***

Včeraj je bilo  v Sloveniji opravljenih 264 testov, novih primerov okužbe ni bilo, v bolnišnicah je hospitaliziranih 5 oseb, od teh ena na intenzivnem oddelku, umrla je ena oseba.

Oglejte si tudi