Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Kako vzpostaviti ravnovesje med razvojem turizma ob rekah in varstvom narave?

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije v torek in sredo, 20. in 21. aprila 2021, v okviru projekta STAR Cities organizira brezplačni webinar Okolje in trajnost v razvoju rečnega turizma.

Rečni turizem je neločljivo povezan tako z rekami, njenimi obrežji kot z naravno, kulturno in ponekod tudi z industrijsko dediščino. Poleg tega je rečni turizem pogosto opredeljen kot ekoturizem, vendar se zgodi, da ta ni vedno tako trajnosten, kot bi si želeli.
Kako najti in vzpostaviti ravnovesje med razvojem turizma ob rekah in varstvom narave? Na to vprašanje bomo skušali odgovoriti na tokratnem webinarju.

Na dogodku bo predstavljenih 14 evropskih dobrih praks. Prvi dan bomo prisluhnili dobrim praksam s področja razvoja trajnostnega turizma v strateškem planiranju, med njimi bosta tudi dve slovenski: Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016 in Zelena shema slovenskega turizma, ter primerom iz Nemčije in Francije s področja trajnostne mobilnosti v povezavi s produkti rečnega turizma. Drugi dan webinarja pa bo namenjen turizmu v vlogi varovanja okolja in dediščine – tudi s predstavitvijo dobrih praks iz naše regije: Tematske poti v Krajinskem parku Ljubljansko barje in Razstava Moja Ljubljanica – ter dogodkov, ki slavijo reko in promovirajo trajnostni turizem s primeri iz Francije, Litve in Italije.

Udeležba na dogodku, ki bo potekal v angleškem jeziku, je brezplačna
Program najdete tukaj, kjer se lahko tudi prijavite.

O projektu STAR Cities

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije je članica mednarodnega konzorcija projekta »STAR Cities – Sustainable Tourism for Attractivity of Riverside Cities« (Trajnostni turizem za privlačnost obrečnih mest) v okviru EU programa Interreg Europe.
Projekt STAR Cities je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj znotraj programa INTERREG EUROPE in vključuje celoten turistični ekosistem, ki obstaja ob rekah in je pomemben za specifični cilj programa Interreg Europe, ki se ukvarja z varovanjem, spodbujanjem in razvojem naravne dediščine, biotske raznovrstnosti in ekosistemov. Projekt stremi k izboljšanju regionalnih politik na področju naravne in kulturne dediščine ter razvoja turizma. Eden od ciljev je tudi poziv oblikovalcem politik, da razmislijo o razvoju obrečnega območja evropskih mest kot o novi turistični ponudbi, pri tem pa se osredotočijo na trajnostni razvoj.

Oglejte si tudi