Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

DigiMC praznuje prvo leto delovanja

DigiMC, Digitalni mladinski center, ki je pod okriljem javnega zavoda Mladi zmaji nastal v času prvega vala epidemije kot odgovor na zapiranje četrtnih mladinskih centrov, praznuje prvo obletnico delovanja.

Izjemen pomen v času omejitvenih ukrepov

Digitalni mladinski center, vzpostavljen na platformi Discord, se je skozi celotno obdobje epidemije razvil v samostojno enoto, ki povezuje dislocirane enote Mladih zmajev in mladostnike glede na interesne dejavnosti. Služi razvijanju osebnega potenciala in krepitvi samoiniciativnosti mladostnikov. Z vpeljavo hibridnih dogodkov kaže na prilagodljivost Mladih zmajev okoliščinam, ki so posledica ukrepov in omejitev v času epidemije koronavirusa in nakazuje na njihovo odločenost, da gredo v korak s časom in da so mladim v podporo ne glede na razmere oziroma omejitve.

Tako se je začelo…

Takoj po razglasitvi epidemije, marca 2020, so pri Mladih zmajih staknili glave in iskali vse mogoče načine, kako kljub novim in negotovim razmeram ostati v stiku z mladimi. Kmalu za tem je padla ideja: ustanovimo klepetalnico na platformi Discord. In 25. marca 2020 je bilo v digitalno okolje poslano prvo sporočilo, naslovljeno z »Hello«.
Leto dni kasneje se DigiMC lahko pohvali z več kot 45 sobami (kanali), 6 področji (kategorijami) in več kot 30 prostovoljci in študenti ter 781 registriranimi uporabniki. V tem času so zabeležili skupno 466 aktivnosti v obsegu 1365 ur in kar 3222 obiskov.

Odločitve v rokah Senata mladih

DigiMC odprtih rok v svoje vrste vabi vse mlade, ki bi želeli (so)ustvarjati program centra. Ker želijo v prihodnosti center predati v soupravljanje mladim, so Mladi zmaji v letošnjem letu v upravljanje centra vključili prav mlade. Od novega leta digitalni mladinski center vključno s koordinatorjem vodijo tri mlade osebe, ki so jih poimenovali kar Senat mladih. Na nacionalni ravni pa v sklopu delovne skupine pod okriljem Mreže Mama pripravljajo standarde za digitalne mladinske centre in vzpostavljajo podporno mrežo vsem digitalnim mladinskim centrom v Sloveniji.

Z DigiMC se zdi prihodnost (digitalnega) mladinskega dela pri Mladih zmajih polna novih izzivov in priložnosti pri izpolnjevanju svojega poslanstva v mestu. 

Čestitke ob uspešnem prvem letu delovanja!

Oglejte si tudi