Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Pred hojo po ledu je treba preveriti njegovo debelino

V teh dneh je ob pomanjkanju snega ostalo manj zimskih radosti, ena izmed njih je bila prav gotovo drsanje oziroma hoja na ledu. Zaradi neobičajno visokih temperatur se je led začel tanjšati in bo v prihodnjih dneh manj varen, zato Agencija za okolje vse drsalce ali druge obiskovalce zaledenelih jezer opozarja na nevarnost in poziva, da razmislijo o obisku oziroma poskrbijo za varnost.

Letošnja zima je na območju Slovenije skoraj brez snega, zato je vse bolj popularno drsanje na zaledenelih jezerih v naravi. Tudi v občini Mengeš imamo dva bajerja, kjer se že tradicionalno zbirajo drsalci in sprehajalci, bajer pri naselju Pristava in Koseški bajer pri Šinkovem Turnu.

Oba bajerja sta bili v preteklih dneh zelo obiskani, zato želimo vse obiskovalce opozoriti, da led ni nikoli 100 % varen in da se bo ob še naprej nadpovprečno visokih temperaturah led začel taliti. Tanjša plošča pa je nevarna tako za drsalce in sprehajalce. Posebej je potrebno biti pozoren na otroke, ki kljub manjši teži radi zaidejo na sončno stran bajerja, kjer tanjši led zaradi visokih temperaturnih razlik med dnevom in nočjo poka.

Reševalci svetujejo, da se v primeru nesreče, kar se da hitro umirite, da ne pride do podhladitve ali šoka, poiščete najbolj trden del ledu in se nanj skotalite. Nato pa se previdno, po najbolj debeli ploskvi ledu, splazite do brega.

Besedilo in foto: Občinska uprava

 

 

Oglejte si tudi