Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Ljubljana je znova čebelam najbolj prijazna občina

V soboto, 26. novembra 2022, smo na dnevu Čebelarskega turizma, ki je potekal v Višnji gori, prejeli naziv Čebelam najbolj prijazne občine 2022.

To je že tretji naziv za Mestno občino Ljubljana, prejeli smo ga že za leti 2017 in 2019.

Na Mestni občini Ljubljana že od leta 2015 aktivno razvijamo čebelarstvo, pri čemer največji poudarek dajemo izobraževanju, promociji in ohranjanju biodiverzitete, osveščanju in mednarodnemu sodelovanju ter prenosom dobrih praks v tujino.

Vsako leto izvajamo številne aktivnosti, s katerimi poudarjamo pomen čebel za življenje vseh nas. Ob 20. maju, svetovnemu dnevu čebel, pripravljamo pester program, ki traja cel mesec maj, in s katerim želimo meščankam in meščanom predstavili izjemen pomen čebel in drugih opraševalcev.

Spomladi med drugim izvajamo akcijo pozne košnje »Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle« in sadimo medovite rastline na različnih lokacijah po mestu, tudi v sklopu prenov cest in drugih javnih površin.

Na vrtičkarskem območju na Grbi smo uredili Medoviti učni vrt, kjer povezujemo urbano vrtnarjenje, lokalno samooskrbo in čebele oziroma vse opraševalce.

Že tretje leto zapored ozelenjujemo strehe avtobusnih postajališč, s čimer blažimo posledice podnebnih sprememb ter zagotavljamo pašo različnim opraševalcem.

Vsako leto pripravimo tudi Medeni dan v Ljubljani, na katerem svoje delo in medene izdelke predstavljajo lokalni čebelarji, ponudniki lokalnih kmetijskih pridelkov in izdelkov ter predstavniki Čebelje poti.

V središču naših aktivnosti je tudi Čebelja pot, ki smo jo zasnovali leta 2015, v okviru programa Ljubljana, zelena prestolnica Evrope. Čebelja pot danes povezuje že 44 članov in ponudnikov, ki soustvarjajo aktivnosti na tej poti in program. Čebelja pot je bila kot dobra praksa prenesena že v 9 evropskih mest, v letošnjem letu pa smo ustanovili tudi mednarodno Mrežo mest s Čebeljo potjo.

Na letošnjem natečaju Čebelam najprijaznejša občina 2022 je sodelovalo 13 občin, v finale sta se poleg Ljubljane uvrstili še občini Dobrna in Domžale, prvo mesto pa smo na Mestni občini Ljubljana osvojili na podlagi naših prizadevanj tako na področju razvoja lokalnega čebelarstva kot tudi zaradi širjenja dobre prakse Čebelje poti v Ljubljani po Evropi in širše v Svetu.


Oglejte si tudi