Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Veseli december na Dobenu

December, zadnji mesec v letu, slovo od starega in praznično pričakovanje novega leta, za marsikoga je to »nori« mesec nakupov, ko hitimo od trgovine do trgovine in iščemo primerna (ali tudi ne) darila za otroke, svojce in prijatelje. Najbolj pa se ga verjetno veselijo otroci, ko jih Miklavži, Božički in dedki Mrazi zasipajo z raznovrstnimi darili, za katere naslednji dan več ne vedo, pri katerem od staršev, dedkov, babic, tet ali stricev jih je prinesel in kateri od treh »dobrih mož«? Največkrat se niti ne vprašamo, zakaj, ali so jih otroci zaslužili, ali morda le ni vsega preveč? Tako pač počne večina, to je pomembno in nihče noče biti slabši …
Na Dobenu se je v režiji turističnega društva, veseli december začel na prvo adventno nedeljo dopoldan v ateljeju Brigite Herjavec, kjer smo z Brigito in Maticem Severjem izpeljali "adventno delavnico", izdelovali smo adventne venčke in okraske. Brigita je za vse prisotne pripravila sadni sok, domače piškote in kavo, pod njunim strokovnim vodstvom pa smo uresničevali svoje zamisli in po končani delavnici smo bili vsi udeleženci zadovoljni s svojimi izdelki ...

Letos smo se v TD, na »Lorbijevo« pobudo dogovorili, da Miklavž v spremstvu parkljev in angelov dva dni pred svojim godom, v torek, 4. decembra, zvečer obišče in obdari vse dobenske vaščane v starosti nad 70 let. Presenečenje je bilo res veliko, obisk Miklavževe druščine je razveselil vse, tudi kako solzo je bilo videti, saj je obisk marsikoga od obdarovancev spomnil na lepe trenutke iz svoje mladosti.

V sredo, 5. decembra, na predvečer praznika sv. Miklavža, pa je sledil glavni decembrski dogodek, "tradicionalno miklavževanje na Dobenu", ki se je dogajalo v kmečkem turizmu Blaž. Zbralo se je več kot 50 otrok, med njimi dobra desetina iz sosednjih krajev in še večje število njihovih staršev, dedkov in babic je prišlo.

Otroke je najprej razveselilo lutkovno gledališče Zapik z doživeto izvedbo pravljice, "zverinice iz Rezije", ki je bilo nagrajeno z aplavzom vseh obiskovalcev. Nato pa so otroci glasno klicali Miklavža in kmalu je prispel dobri mož s svojim spremstvom, parkljema in angeli, ki so Miklavžu pomagali razdeliti darila prisotnim otrokom.

Prijetno je bilo gledati vesele otroške obraze in tudi precej pohval njihovih staršev in drugih je bilo izrečenih na račun prireditve in aktivnosti TD Dobeno, za izvedene dogodke.

Menim, da se v otroška srca veliko bolj vtisne spomin na veselo doživet dogodek, ki ga doživijo v pričakovanju in toplem vzdušju, ob svojih dragih, kot pa obilica daril, ki v veliko primerih razvrednotijo pomen praznika. 

 

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi