Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Poletni dnevi kulture in umetnosti v naravi: »Nature Art«

Formalno izobraževanje je dandanes usmerjeno na zgornjo levo polovico telesa – natančneje, na levo možgansko hemisfero. Zaradi tega v kurikulumih na poti izobraževanja mnogokrat umanjka prostor za kreativnost in ustvarjalnost. Čeravno slednji bogatita naš notranji in zunanji svet, naša doživljanja, načine udejstvovanja, realizacije nas samih kot človeških bitij, je, kot rečeno, v formalnem izobraževanju prostora zanju prej kot dovolj. Po drugi strani pa živimo v času, ko mladi vse več časa preživimo za računalniki, ujeti med štiri stene. Živimo v času, ko je vse več površin iz našega okolja zazidanih in zabetoniranih.

Zaradi tega smo mladi želeli zasnovati projekt, ki bi se odvijal izven betonske džungle, v naravi, ter tam raziskovati svoje kreativne in ustvarjalne potenciale. Menimo namreč, da mladi težko razvijemo odnos do narave in njenih bogastev, če z njo nimamo stika, istočasno pa je lahko narava eden najbolj navdihujočih prostorov ustvarjanja in prebujanja kreativnosti. S tem namenom smo v juniju, na Čepovanu v bližini Nove Gorice, organizirali enotedensko mladinsko izmenjavo »Nature Art«. Sredstva za izmenjavo smo pridobili s prijavo na razpis Nacionalne agencije programa Mladi v akciji Movit. Danes so mladinske izmenjave eden izmed ključnih ukrepov programa Erasmus +. Na izmenjavi smo sodelovali mladi iz Avstrije, Danske in Slovenije. Ideja za projekt »Nature Art« se je pravzaprav porodila lani, v okviru projekta »Street life«, kjer smo mladi raziskovali umetnost in kulturo na ulicah, v urbanem okolju. Projekt »Nature Art« je tako predstavljal nov izziv in drugo plat razvijanja kreativnosti. Preko umetnosti v popolnoma drugačnem okolju – v naravi.

 

V koči sredi narave smo tako mladi raziskovali umetnost v naravi, spoznavali načine, kako živeti v naravi in z njo. V začetku nas je veliko doživelo 'kulturni šok', saj smo se privajali na okolje brez interneta, slab signal za mobitele in na družbo dreves. A vse to se je ob koncu izkazalo za nekaj, kar smo vsi vzeli s seboj domov kot nepozaben prostor in neprecenljivo izkušnjo. Program smo zastavili s tremi različnimi področji umetnosti – vizualno, glasbeno in performativno. Glede na interes smo se porazdelili v skupine, kjer je vsaka preko svojega medija raziskovala umetnost skozi naravo in v naravi. Delo je potekalo po principu aktivne udeležbe vseh udeležencev, kar pomeni, da smo skupaj raziskovali neznano, si delili poznano znanje in soustvarjali končne rezultate. Predhodno »vajo« zaključnih rezultatov delavnic smo imeli na Nextivalu, kot se je letos imenoval pretekla leta nekaterim morda bolj znan PUMstival. Kot končni rezultat pa so zadnji dan nastale tri različne produkcije: improvizacijska predstava, koncert na self-made inštrumente in inštalacija iz naravnih materialov.

Tovrsten projekt je morda zgolj eden izmed mnogih, podobnih, ki so se že zgodili ali se še bodo. A to mu nikakor ne odvzame vrednosti ali kvalitete. Nasprotno, proces dela in zaključni rezultati tega in tovrstnih projektov, ki v mladih prebudijo kreativno ustvarjanje in željo po nadaljnji aktivaciji, naj bodo spodbuda za razširjanje in izboljšanje obstoječih kurikulumov v formalnem izobraževanju ter obenem opozorilo na pomembnost celostnega in večdimenzionalnega pristopa k učenju.

 

Avtorica: Barbara Polajnar

Oglejte si tudi