Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

NE BODI, KAR NISI

"Sporočilo pesmi NE BODI, KAR NISI je izredno pomembno v svetu, v katerem živimo. Z vseh strani nam narekujejo, kakšni naj bomo, komu naj sledimo, kaj naj naredimo, da bomo uspešni, zdravi, srečni,... Ampak vse prevečkrat to vodi ravno v nasprotno. Premalokrat se upremo, naredimo nekaj po svoje in dejansko poslušamo srce, ki edino ve, kaj je najboljše za nas." Ditka
S skladbo pevka sporoča, da je dovolj podrejanja takšnega in drugačnega, potrebno je prisluhniti sebi, svojim občutkom, željam. To je edino vodilo do osebnostne rasti in s tem do srečnega in zadovoljnega življenja.

Povezava na YT:  https://www.youtube.com/watch?v=PEejB0aulSg

 

Nekoč so bile različne subkulture, kot na primer hipiji, ki so s svojim drugačnim, preprostim načinom življenja preko močnih, angažiranih besedil in kvalitetne glasbe, opozarjali na spremembe ter pozivali k miru, ljubezni, enakosti. Danes tega manjka. Nihče si več ne upa stopiti iz okvirjev in reči »ne«, zato, ker tako čuti. Vse preveč apatičnosti je prisotne in strahu, da bomo izločeni iz družbe ali pa kaznovani, če se bomo postavili zase.“ Ditka

Ditka si želi na prijeten način, preko glasbe, opozarjati na ta družbeni problem in spodbuditi ljudi, naj prisluhnejo sebi in si rečejo: » Ne bodi, kar nisi«.
Že kot otrok je bila upornik in vedno je razmišljala s svojo glavo. Ni bilo vedno enostavno, je bilo pa vredno, pravi, saj jo je izoblikovalo v osebo, kakršna je danes. Takšno, ki sprejema, vse, kar je dobro, četudi drugačno, se zna postaviti zase in kovati svojo srečo.

 

Pesem je nastajala skoraj leto dni. Ni bilo enostavno najti melodije, ki bo ustrezno in dobro podprla tako močne besede ter nato dodati še aranžma, ki bo vse skupaj povezal v celoto. Z veliko odgovornostjo se je vsega tega lotil njen oče Gorazd Čepin, ki je ustvaril nekaj zares dobrega.

Pevka, kitaristka in skladateljica
Ditka si je s svojim samosvojim avtorskim pristopom in drugačnostjo na slovenski glasbeni sceni ustvarila posebno mesto. Njeno večletno sodelovanje s pesnikom Ferijem Lainščkom je preseglo utečena pričakovanja v zvezi z uglasbeno poezijo, nastale so mnoge radijske uspešnice, nosilci zvoka so dosegli visoke naklade in številni koncerti po Sloveniji so bili razprodani. Po albumih Ne bodi kot drugi iz leta 2013 in Ne spreminjaj me iz leta 2016, glasbenica Ditka s svojo ustvarjalno ekipo za letošnjo jesen pripravlja tretji projekt uglasbene poezije z naslovom Ne bodi, kar nisi.

 
Glasba mora napolniti dušo, to je njeno bistvo.“ Ditka

Na prvih dveh albumih je bila v ospredju ljubezenska lirika, tokrat pa glasbenica tematsko izhaja iz Lainščkove pesniške zbirke z naslovom Ne, ki je v prvi vrsti namenjena mladostnikom. V projekt so torej vključene tudi nekatere bolj angažirane pesmi, ki jih navdihujejo vprašanja mladostniškega zanikanja, temu ustrezen pa je tudi glasbeni izraz. Kljub temu Ditka seveda ostaja zvesta sebi in že prepoznavnemu stilu glasbe, ki vključuje tudi zahtevnejše aranžmaje. Kot avtor nekaterih skladb in avtor vseh aranžmajev tudi pri projektu Ne bodi, kar nisi seveda sodeluje skladatelj in pianist Gorazd Čepin.

 

 „Pesem NE BODI, KAR NISI je pravzaprav moto moje pesniške zbirke za mlade z naslovom "NE", ki nam sporoča, da lahko včasih tudi odkimamo. Nedvomno živimo v času, ko je povsod okrog nas veliko omejitev, družba je nekako normirana, uokvirjena, zaprta, prepovedi pa se kar množijo. Skrbi me nekritično sprejemanje teh prepovedi. Mirno jih upoštevamo, kot da se ne bi zavedali, da je čedalje več stvari prepovedanih in se vse več reči ne sme. Včasih je biti priden pomenilo, da si marljiv, danes biti priden pomeni, da si ubogljiv. Občutek imam, da nas sistem, v katerem živimo, pripravlja na to, da bomo brez upora delali za kapital, ki se razpreda okoli nas. V interesu kapitala je, da ne znamo več reči ne. Zdi se mi, da je to čas, ko je treba tudi na ta način spodbujati zavest, da lahko rečemo ne, da se lahko upremo, ko dvomimo, da lahko razmišljamo s svojo glavo, imamo lastne želje, ideale, skratka, da nam ni treba nekritično sprejeti ravno vsega, kar ta sistem terja od nas.Feri Lainšček

  

Album „Ne bodi, kar nisi“ bo Ditka jeseni 2019 predstavila na koncertni turneji skupaj s pesnikom Ferijem Lainščkom in svojo glasbeno zasedbo.

  

Podatki o skladbi:

 

Besedilo: Feri Lainšček

Glasba in aranžma: Gorazd Čepin

Mix in Master: Dejan Dimec in Gorazd Čepin, studio PUZZLE

Snemano v: GOGO MUSIC PRODUCTION

Sodelujoči glasbeniki:

Ilj Pušnik - ukulele bas

David Slatinek bobni

Gregor Šteharnik - alt saksofon

Žan Plohl pozavna

Luka Krof – trobenta

(Ostale instrumente je odigral Gorazd Čepin)

 

Oglejte si tudi