Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

LGL slavil na bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Na 10. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru je Lutkovno gledališče Ljubljana osvojilo kar devet nagrad za štiri uprizoritve. Uprizoritev Nekje drugje je bila razglašena za grand prix festivala.

Nekje drugje veliki zmagovalec festivala

Po oceni žirije (Blaž Lukan, Daniel Demšar in Kalle Nio) je “Nekje drugje uprizoritev, ki dokazuje, da raba sodobne tehnologije v gledališkem mediju ne pomeni nujno gledalčeve potujitve, in da je zlasti močna in avtentična izhodiščna ideja tista, ki združi vse uprizoritvene, najsi bo tradicionalne ali sodobne, literarne ali gledališke elemente v učinkovito celoto.”

Kar devet nagrad za LGL

 

Nagrado za režijo je prejel Tin Grabnar. Po mnenju žirije je v uprizoritvi Nekje drugje pretresljivo pripoved o prijateljstvu v času nasilja in zla uprizoril karseda ekonomično, domala minimalistično, na ta način pa do skrajnosti intenziviral njen emotivni naboj. Njegova režija posodobljene slovenske klasike Martin Krpan kar kipi od igrivih domislic in gegov, pri čemer ponudi gledalcu vpogled tudi v zakulisje, a brez škode, da bi s tem izgubil primarni učinek odrske dinamike. Tin Grabnar je bil sicer nagrajen tudi za predstavo Lutkovnega gledališča Maribor Snežna kraljica.

Nagrade za animacijo in igro so dobili Gašper Malnar, Miha Arh in Filip Šebšajevič za vloge v uprizoritvi Seansa Bulgakov ter Asja Kahrimanović Babnik za vlogo v uprizoritvi Nekje drugje. Iz slednje je bil za celostno likovno podobo nagrajen tudi Matija MedvedPosebno nagrado so prejeli ustvarjalci predstave Misterij sove za rekontekstualizacijo uprizoritve in Mateja Bizjak Petit za dramaturgijo. Žirija je menila, da je uprizoritev Misterij sove “v rabi sredstev izjemno občutljiva, natančna in premišljena, na prvi pogled spoštljiva, vendar neprizanesljiva v soočenju preteklega in sedanjega, ki kulminira v fascinantni zaključni sceni.”

Oglejte si tudi