Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 20.10.2017

pretežno jasno
Danes bo v zahodni Sloveniji zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo sončno, predvsem ponekod na Primorskem in na severovzhodu države bo zjutraj in dopoldne megla. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 24 stopinj C.
8°C | 20°C
sobota, 21.10.2017
9°C | 18°C
nedelja, 22.10.2017
10°C | 14°C
ponedeljek, 23.10.2017
7°C | 15°C
torek, 24.10.2017
3°C | 17°C
Opozorila
Petek, 20.10.2017 ob 6h
Dodatnega opozorila ni.
8°C
20°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura

Spanec, veliki zdravilec


KULTURA

| |
19.11.2013      13:35
A A

Spanec, veliki zdravilec


Dolgo znanost ni znala razložiti, zakaj spimo. Več kot očitno je, da spimo, vendar nismo vedeli, zakaj. Čeprav danes poznamo vzroke, ti niso splošno znani, pa bi morali biti, saj je zadosten, kakovosten spanec bistven za odlično zdravje. Nekateri spanju rečejo »ponovno napajanje baterij«. To je zelo blizu resnice. Ocenjuje se, da je 85 odstotkov ameriškega prebivalstva neprespanega, kar je poleg drugih kršitev temeljev zdravja krivo za številne resne degenerativne bolezni, ki pestijo našo družbo.


Deli:

Da bi razumeli, kako pomemben je spanec za naše fizično in psihično zdravje, moramo razumeti, kaj se med spanjem dogaja. V telesu imamo dve vrsti energije (nekateri pravijo, da več kot dve, vendar se bomo osredotočili le na dve fiziološki energiji). Ko omenjamo besedo energija, večina ljudi pomisli na kalorijsko energijo, ki jo dobimo z gorivom, ki ga zaužijemo, torej hrano. Telo nato »pokuri« gorivo, ta energija pa nato poganja naše celice, mišice itn. Energija je rezultat toplote, ki jo oddaja telo, enako, kot oddaja toploto motor avtomobila, ko je prižgan (vendar je človeški stroj desetkrat tako energijsko učinkovit kot avto – dosežemo 9 litrov na 100 kilometrov … In nič emisij, če jemo pravilno).

 

Drugemu tipu energije se ne namenja veliko pozornosti. O njej ne učijo v šoli, še večina zdravilcev ne uči o njej, prav njena vloga pa je pri zdravljenju NAJPOMEMBNEJŠA. Mišljena je živčna energija. Sestavljena je iz ionov in je v naravi električna. Meriti jo je veliko težje kot kalorijsko energijo, vendar pa je prav tako pomembna. Uporablja se pri vsaki nalogi v delovanju telesa. Iz nje so sestavljeni živčni impulzi. Poganja možgane in jo najdemo prav v vsaki izmed naših deset bilijonov celic. Odgovorna je za rast, mišljenje in zdravljenje. Kalorijsko energijo obnovimo s hranjenjem, živčno pa s spanjem. Ko nam slednje primanjkuje, smo izčrpani. Stvari, ki posrkajo živčno energijo, na primer jeza in prenajedanje, so izčrpavajoče in manj ko ste povezani z izčrpavajočimi stvarmi, bolje se boste počutili, tako čustveno kot fizično.

 

Ko vam primanjkuje živčne energije, postanete utrujeni. Ta utrujenost ne nastane zaradi pomanjkanja hrane. Če bi, bi morali samo več pojesti in bi spet bili polni energije, v kar vas želijo prepričati oglaševalci čokoladic, kot je Snickers. Omeniti moram, da nizka raven živčne energije ni isto kot nizka raven krvnega sladkorja, zaradi katerega se prav tako počutimo izmučene. Vendar pa je to tema za povsem nov članek. Če se pravilno prehranjujete, potrebujete obnovitev živčne energije takrat, ko postanete utrujeni, dobite pa jo s spanjem.

Najprej moramo poznati nekaj »temeljev spanja«. Spanec je razdeljen na štiri faze. Vsaka ima svojo značilno vrsto aktivnosti možganskih valov. V prvi fazi je spanec najbolj rahel, v četrti pa najbolj trden. Začnemo v prvi fazi in nato napredujemo skozi drugo in tretjo vse do četrte faze, nato pa spet nazaj skozi tretjo, drugo in prvo. Nato sanjamo, in sicer v prvi fazi. Zatem spet zdrsnemo v drugo fazo in tako naprej, skozi vso noč. Kar pa se zgodi v četrti fazi, je izredno pomembno za naše dobro počutje. Takrat se namreč obnovi živčna energija.

 

Tudi zdravljenje poteka takrat. Kako to vemo? Opravljena je bila študija, v kateri so študentom s papirjem vrezali ranice in jih med spanjem nadzorovali. Ko se je njihov spanec približal četrti fazi, so jim preprečili, da bi vstopili vanjo. Niso jih popolnoma prebudili, le onemogočili so jim vstop v to fazo. In veste, kaj? Njihove ureznine se niso zacelile. Zacelile pa so se ranice kontrolne skupine, ki so jim vstop v četrto fazo omogočili. To veliko pove.

 

Med povprečnim nočnim spancem bi morali preiti tri ali štiri cikle vsake faze. Toda nekatere stvari nam lahko preprečijo, da bi dobili spokojen nočni spanec oziroma zadostno količino četrte faze: če jemo tik pred spanjem, gremo v posteljo, obremenjeni s težavami, imamo preveč nenadzorovanega stresa v našem življenju, pa tudi zaužite dražljive snovi, poživila in toksini (na primer pesticidi), soba, ki ni popolnoma zatemnjena, uspavala, zdravila in zunanji hrušč so lahko v napoto dobremu nočnemu počitku. In seveda – prepozno odhajanje v posteljo lahko ustvari primanjkljaj četrte faze. Biti prikrajšan za samo en cikel četrte faze na noč se ne zdi veliko, ko pa se to dogaja noč za nočjo, leta in leta, ne dobivamo dovolj »časa za zdravljenje« oziroma se naša živčna energija ne obnavlja. Taki primanjkljaji so IZJEMNO pomemben dejavnik pri razvoju degenerativnih bolezni. Če se baterija avtomobila ne napolni dovolj, se lahko poškoduje, njena življenjska doba pa se skrajša. Z našo živčno energijo ni prav nič drugače.

 

Zjutraj se morate zbuditi spočiti. Če niste, potem prosite za težave, kot pravi tudi svetovno znani nutricionist Dr. Douglas Graham v knjigi Prehrana 80/10/10.

 

Zjutraj za zagon ne bi smeli potrebovati kave in drugih poživil. Če se zalotite, da govorite: »Ne funkcioniram, dokler ne spijem svoje jutranje kavice,« to ni dober znak. Taki scenariji so plodna tla za raka. Ko se zbudite, bi morali biti tako napolnjeni z energijo, da bi se po jutranji skodelici kave počutili prav grozno … Veliko preveč stimulirani.

 

Še ena stvar lahko zmoti četrto fazo spanja – strah in trepet vzbujajoča budilka. Ta nikakor ne more vedeti, da ste v četrti fazi, ko opravi svojo stvar ob šestih zjutraj. Biti prebujen iz četrte faze je neprijetna stvar, ne le za nas, temveč tudi za naša telesa. Ljudje smo narejeni tako, da se zbudimo iz prve faze. Ko sonce začne vzhajati, svetloba posije skozi naše veke in pošlje signale možganom, da se približuje jutro. Ko sonce še naprej vzhaja, nas možgani v naslednjih 30 minutah potegnejo iz globljih faz spanja v rahlejše faze. Načeloma bi moralo biti tako. Če pa moramo vstati, preden vzide sonce, tvegamo, da bomo zbujeni iz četrte faze, kar je še posebno problematično v zimskih mesecih, ko je sončna svetloba skromna. Če bi bili prebujeni iz globokega spanja, bi to vedeli, saj bi za nekaj časa obležali, ker nekaj trenutkov ne bi vedeli, kdo smo ali kje smo. In morda bi bili tudi v skušnjavi, da bi takoj po pritisku na gumb za dremež spet padli v globok spanec.

 

Tukaj je nekaj nasvetov za dober nočni spanec:

 

1. Spalnica mora biti popolnoma zatemnjena. Kakršna koli svetloba ovira naše mehanizme spanja.

 

2. Od tri do štiri ure pred spanjem ne jejte (to zahteva nekaj vaje). Naš prebavni sistem prav tako potrebuje počitek in je velik porabnik živčne energije (zato je za zdravljenje in splošno vitalnost na voljo več živčne energije, ko je prebava manj obremenjena). Če že morate nekaj pojesti tik pred odhodom v posteljo, naj bo to sadje z veliko vsebnostjo vode, in še to v majhnih količinah.

 

3. V posteljo ne jemljite svojih težav. Pretvarjajte se, da je vaša spalnica vaš zasebni zabaviščni park. Nobena težava se ne bo rešila v kratkem času, ko se odpravite spat in zaspite. Ne skrbite, težave bodo počakale do naslednjega dne, za nekaj minut jih lahko pozabite. Če vam nekaj pade na pamet ravno, preden zaspite, ne premlevajte, samo zapišite si v beležnico, ki jo imate na nočni omarici, in se s tem spoprimite zjutraj. Da bi si lažje zapomnili, da spalnica ni prostor za težave, izberite ime za vaš park, naredite napis in ga obesite nad vrati svoje sobe.

 

4. V svoji sobi počnite le prijetne stvari. Ne rešujte težav. Ne vznemirjajte se. Ne načrtujte. Glejte zabavne filme, berite zabavne knjige. Poskušajte iti spat z nasmeškom na obrazu. Kako? Ko tonete v spanec, mislite na nekaj, zaradi česar se boste nasmehnili. Zaupajte mi, to naredi veliko razliko!

 

5. Če se zbujate z budilko, vzemite tako, ki poskrbi, da se zbudite v prvi fazi spanca. Taka »pametna budilka« zares obstaja. Vključuje svetilko, ki oponaša sončni vzhod. Če želite vstati ob šestih zjutraj, nastavite budilko na šesto uro zjutraj in ob 5.30 se pojavi svetloba, sprva zelo medla, nato pa v naslednjih 30 minutah postane močnejša svetlejša, prav tako kot sonce. Če odidete spat dovolj zgodaj, se boste, ko bo ob šestih zjutraj zazvonila budilka (celo alarm se začne zelo tiho), zbudili nežno in z lahkoto. Ljudje, ki uporabljajo te budilke, so navdušeni nad tem, kako jim dovolijo začeti dan. Budilke lahko najdete na spletni strani http://www.health101.org pod »products« (izdelki).

 

6. Pripravite možgane na spanje. Ko se dan končuje, vse šibkejša svetloba zahajajočega sonca po navadi povzroči, da možgani sprostijo melatonin, ki nas pripravi na spanje. Mi pa svoje okolje ohranjamo osvetljeno še dolgo po tem, ko sonce zaide (lahko se zahvalimo Thomasu Edisonu za električno žarnico). Ko je čas za spanje, ugasnemo luči in pričakujemo, da bomo zaspali. Sonce nikoli ne zaide tako nenadoma, zato nas možgani na ta način ne morejo pripraviti na spanje. Pametna budilka, omenjena prej, oponaša tudi sončni zahod, saj »sončna svetloba«, ki se počasi zmanjšuje, povzroči, da vaši možgani pripravijo telo na spanec. To je nepogrešljiv pripomoček za vse, ki imajo težave in ne morejo zaspati.

 

Tukaj pa je še nekaj od g. Edisona, kar se vam bo zdelo »razsvetljujoče«:

 

»V prihodnosti zdravniki ne bodo dajali zdravil, temveč bodo usmerjali svoje paciente v skrb za telo, v prehrano in v vzrok ter preprečevanje bolezni.«


Kratka opomba glede preutrujenosti. Nekaj takega, kot je »preveč spanja«, preprosto ne obstaja. Če se po dvanajstih urah spanja počutimo slabo, to ni zato, ker smo preveč spali, temveč zato, ker med spancem nismo dobili dovolj globokega spanja.

 

Spanec je nujna življenjska potreba, prav tako kot zrak. Ali lahko zadržujemo dih toliko časa, kolikor želimo? Ne. Ali lahko zdržimo brez spanja, kolikor časa želimo? Tudi ne. Čeprav bi vedeli in bi se med vožnjo po avtocesti opominjali, da bomo, če zaspimo, povzročili nesrečo in zelo verjetno umrli, bi kljub temu prej ali slej zaspali za volanom, če naše telo ne bi imelo dovolj živčne energije, da bi nas ohranjalo budne. Kaj naredijo nekateri ljudje, ko si čez dan večkrat želijo zadremati? Namesto da bi šli spat bolj zgodaj, vzamejo poživila in se uprejo spancu. To je najslabša stvar, ki jo lahko storimo za sposobnost našega telesa, da se samo pozdravi. In uspavala bi morala biti izhod v sili (če upoštevamo prejšnje nasvete, ne bi smela biti potrebna).

 

Danes se osredotočamo na boljšo prehrano, dovolj fizične aktivnosti, nadzorovanje stresa in celo na dovolj vode, torej na vse pomembne dejavnike, če je naš cilj izogibanje boleznim. Zelo malo pozornosti pa se namenja dovoljšni količini krepčilnega spanca. Enakovredna pozornost se mora dajati vsem vidikom zdravega življenjskega sloga, če je živeti dolgo in zdravo življenje na našem »spisku opravil«.

 

Lepo spite!

 

Priporočeno branje:

Lack of Sleep can lead to Weight Gain

(Zakaj lahko pomanjkanje spanja vodi k pridobivanju teže)

 

Več v knjigi: Prehrana 80/10/10 (avtor Douglas Graham)

 

Izvirnik: http://health101.org/art_Sleep.htm

Prevedel: Matjaž Kovše

 
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI KNJIŽNI BUTIK? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
KNJIŽNI BUTIK
KNJIŽNI BUTIK
Cesta 24. Junija 66
Tel:040 755 696
Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
22.10.201 | Tečaji in delavnice
Iskanje svojega poslanstva - Premagajmo ovire
22.10.2017 | Tečaji in delavnice
Srce & Maternica
22.10.2017 | Umetnost
Republika Slovenija
23.10.2017 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe
23.10.2017 | Umetnost
Republika Slovenija
23.10.2017 | Umetnost
Republika Slovenija
23.10.2017 | Kultura
Cvetje Rusije - VIII. mednarodni kulturni festival
23.10.2017 | Kultura
Zbor duhovenstva Sankt Peterburške metropolije
24.10.2017 | Šport
AKTIVNI TOREK- predstavitvena delavnica
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
JOGA NIDRA - jogijsko spanje
25.10.2017 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe
26.10.2017 | Umetnost
Človek, ki je gledal svet
26.10.2017 | Umetnost
Človek, ki je gledal svet
29.10.2017 | Tečaji in delavnice
Foto delavnica s kostanjevim piknikom
20.10.2017 | Kultura
Pogovor s skladateljem Ambrožem Čopijem
22.10.201 | Tečaji in delavnice
Iskanje svojega poslanstva - Premagajmo ovire
22.10.2017 | Tečaji in delavnice
Srce & Maternica
22.10.2017 | Umetnost
Republika Slovenija
23.10.2017 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo