Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Razstava Zgodbe iz šolske torbe

Polhov Gradec, 13. maj – V prostorih Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu je potekalo odprtje razstave Zgodbe iz šolske torbe, zgodovina šolstva na Polhograjskem med letoma 1852 in 1969, ki jo je muzej pripravil v sodelovanju z zgodovinskim krožkom Osnovne šole Polhov Gradec.
V šolskem letu 2016/17 je steklo plodno sodelovanje med učenci zgodovinskega krožka Osnovne šole Polhov Gradec ter Muzejem pošte in telekomunikacij in plodovi skupnega dela so nam letos ponovno na ogled – razstava, ki bo na ogled vse do 24. novembra 2019. Raziskovanje šolstva na Polhograjskem je potekalo pod mentorstvom kustosinje muzeja Ajde Kozjek in učitelja zgodovine in geografije Simona Purgerja. Naloga učencev je bila pripraviti vprašanja in posneti intervjuje z nekdanjimi učenci in učitelji ter njihove spomine, kot tudi fotografsko gradivo, zbrati in zapisati na papir. Da so okoli leta 1800 izbrane otroke na Polhograjskem poučevali zgolj duhovniki, je zapisano na eni ter celoten nadaljnji razvoj, ki omenja prvega župana, ki je pisal v slovenskem jeziku, Riharda Ursinija Blagajaja, ki si je prav tako prizadeval za ustanovitev šole, kar mu je z ustanovitvijo enorazrednice 1852 tudi uspelo. Tistikrat so poučevali kar po domovih. Že čez šest let pa so se začela dela za gradnjo nove šolske stavbe, ki je bila zgrajena 1859, vanj pa je bilo vpisanih že 174 otrok. Čas vojen in epidemij bolezni je narekovl svoje, tudi oddaljenost, kljub temu pouk ni zamrl, ta se je do 1939 povečal v petrazrednico. Pisano je tudi o učiteljih, z imeni in priimki, ter stavbah, kjer je pouk potekal. Ta se je 11. februarja 1951 začel izvajati v polhograjski graščini. Sedem let kasneje se je šola preimenovala v osnovno šolo Polhov Gradec, temelji za novo pa so se začeli izvajati poleti 1968, slovesno odprtje, ki je potekalo 23. novembra 1969. To in še mnogo zanimivosti je mogoče prebrati na zelenih panojih v razstavni sobi.

Ob odprtju je zbrane nagovorila direktorica muzeja Natalija Polenec. "Zidovi nosijo spomine, tudi ti," je uvodoma dejala in zidove graščine povezala s časom, ko je tu potekal pouk ter zvonil šolski zvonec. Povedala je, da muzej skrbi za povezovanje z lokalno skupnostjo, tako tudi s posebnim zanimanjem spremljajo skupne rezultate, ki so tudi za zgodovinski zapis in spomin izrednega pomena. Pohvalila in čestitala je soustvarjateljem razstave. Za njo je spregovorila vodja projekta Ajda Kozjek, ki je povedala, da se je ideja za razstavo ponudila na pladnju, saj v letošnjem letu šolska zgradba v Polhovem Gradcu praznuje 50 let in to je čudovit uvod v jesensko slavje. Predstavila je potek in nastajanje razstave, in se ob koncu iskreno zahvalila vsem, posebej sodelujočim učencev. Kaja in Grega sta tudi tistikrat med posameznimi govorniki na glas prebirala zapise iz tistega časa. Pred samim odprtjem je zbrane nagovoril tudi mentor Simon Purger, ki je v nagovoru posebno pozornost je namenil trem besedam; "korenine, ki simbolizirajo odkrivanje novih zgodovinskih dejstev; radovednost, kar poganja svet naprej; hvaležnost, temu kar nam je dano, prejemati, deliti in dati naprej." Nazadnje je šolski mentor slovesno razglasil odprtje razstave in povabil ter nanj povabijo še prijatelje in sošolce ter sorodnike in znance, da razstava doživi čim več ogledov in nostalgij.

Ob ogledu je bilo videti mnoge navdušene obraze obiskovalce, ki so na fotografijah iskali sebe in znance ter se čudili svoji mladosti. Prav tako so deževale pohvale na račun izbora primernosti postavitve razstave, ki pritegne pozornost in panoji z jedrnato in posebej izbrano vsebino, ki spominjajo stare zelene šolske table. Razstava, zares vredna ogleda, bo na ogled vse do 24. novembra 2019. Prijazno vabljeni.

 Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi