Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Prihaja že 15. festival ZOOM

V Pionirskem domu se bo v torek, 21. septembra 2021, začel že 15. mednarodni filmski festival ZOOM, na katerem bodo mladi podali svoj pogled in refleksijo sveta, ki nas obdaja.

"Namen festivala je jasen: spodbujanje in izobraževanje mladih na področju filmskega ustvarjanja. Festival nudi redko priložnost otrokom in mladostnikom, da se tudi v mednarodnem okviru z lastnim filmskim jezikom predstavijo vrstnikom. Ponosni smo, da je festival vsako leto bolj bogat," je pred začetkom festivala povedala direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik.

Kar 350 filmov z vsega sveta

V Pionirskem domu so letos preko razpisa prejeli kar 350 filmov, ki so ustrezali kriterijem festivala, selektorji ZOOM festivala Vid Hajnšek (režiser), Petra Gajžler (filmska pedagoginja) in Marina Katalenić (filmska pedagoginja) pa so v tekmovalni program uvrstili 56 filmov in festival začinili s pomembno novostjo: študentskim programom, ki se bo potekal izven tekmovalnega programa.
"Pregledali smo ogromno filmov iz različnih delov sveta (od Avstralije, Japonske, Indije, Portugalske, Nemčije, Rusije, pa vse do Afrike) in se navduševali nad različnimi kreativnimi avtorskimi pristopi filmov, ki so jih otroci in mladi ustvarili samostojno ali pod mentorstvom pedagogov. Med prejetimi filmi smo zaznali porast števila filmov na temo covida in duševnih stisk ter okoljevarstva," so ugotovili selektorji.
Zmagovalce bo izbrala žirija, v kateri letos sodelujejo: Maja Križnik (scenaristka in režiserka), Eva Jesenovec (igralka), Zlatjan Čučkov (montažer), Veronika Zakonjšek (filmska kritičarka) in Oleg Morović (programski selektor filmskega festivala Vodnjan). "Eden izmed ciljev festivala je tudi razvijanje kritičnega občinstva mladih: občinstva, ki prepozna kvaliteto, razume kontekst filma in prepoznava elemente kvalitetne produkcije. Tudi letos se bo žirantom zato pridružila otroška žirija, ki bo podelila klapo najboljšemu otroškemu filmu iz Slovenije", je povedala Vesna Tripković, vodja festivala.

Bogat spremljevalni festivalski program

V sklopu festivala bodo potekale tudi brezplačne delavnice režije, scenarija in igre, ki jih bodo v tandemu vodili mladi slovenski in srbski filmski ustvarjalci: Živa Selan (igralka), Áron Horváth (režiser), Erika Kum (scenaristka), Milica Spasojević (režiserka), Hristina Mitić (scenaristka) in Nikola Voštinić (igralec).
"Pionirski dom je partner v mednarodnem projektu sodelovanja velikega obsega, s skrajšanim naslovom Liberty, v katerem soustvarja 12 partnerskih institucij. Projekt se vsebinsko veže na izjemno pomembno področje delovanja Pionirskega doma z mladimi, na festivalsko dogajanje in izobraževanje za mlade. Dodatne mednarodne delavnice omogoča prav sodelovanje v tem projektu, ki povezuje mlade umetnike iz cele Evrope", je dodala Vesna Tripković.

Festival v številkah

  • 15. festival
  • 350 prijavljenih filmov
  • 56 filmov, ki so se uvrstili v festivalski program (15 slovenskih otroških, 9 slovenskih mladinskih, 9 tujih otroških filmov, 23 tujih mladinskih filmov)
  • 10 študentskih filmov
  • 1 publikacija

Oglejte si tudi