Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Moja Ljubljanica novice št. 25

11. novembra 1918 je svet prevzela radost ob zaključku »vojne vseh vojn«. Preživeli so verjeli, da se kaj podobnega ne more ponoviti. Sto let kasneje, ob spominu na milijone beguncev, vojnih ujetnikov in mrtvih, v Evropi gradimo zidove.
Projektu »Ljubljanica, reka, ki povezuje« nagrada Dnevov evropske dediščine 2018

 

Dnevi evropske dediščine so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 (ELKD). Vrhunec je bilo zasedanje Dnevov evropske dediščine, ki so se odvili med 17. in 19. Oktobrom v Strasbourgu. Razprava je potekala o razvojnih potencialih dediščine in zgodbah, ki jih nosi dediščina, o naši skupni evropski identiteti ter o vključevanju mladih. V otvoritvenem nagovoru je direktor Direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope Matjaž Gruden poudaril, da ni naključje, da je Evropska kulturna konvencija vstopila v veljavo zgolj leto po Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Cilj skupne akcije Dnevov evropske dediščine je predstavitev lokalnih dediščinskih zgodb, ki govorijo o naših skupnih evropskih vrednotah. Zgodbe evropske dediščine (European Heritage Stories) so piloten projekt, s katerim se želi identificirati vso razsežnost dediščine v lokalnih skupnostih Evrope. Na natečaj se je prijavilo okoli 100 zgodb s celotnega evropskega prostora, pri čemer je v ožji izbor prišlo 25 projektov. »Ljubljanica, reka, ki povezuje« je bila izbrana med 10 najboljših evropskih zgodb.

Nagrajen projekt definira naravna in kulturna dediščina. Vrhniški prostor skozi zgodovinska obdobja pripoveduje zgodbo o komunikacijah in mejah, vojaških območjih in migracijah, socialnih in kulturnih mejah ter o naši skupni evropski dediščini za prihodnost. Naravne danosti definirajo zgodovinski razvoj prostora. Vrhnika leži na stiku kraškega in barjanskega sveta, kjer so naravni prehodi skozi zgodovino omogočili najenostavnejše prehajanje iz severnega Jadrana v Podonavje. Strateška lega Vrhnike se je najbolje pokazala v nemirnih obdobjih, še posebno v času vojn. Ljudje so omenjeni prostor prvič nadzorovali v času pozne bronaste dobe in nato v poznem rimskem obdobju, ko je bil znotraj Rimskega imperija zgrajen sistem zapornih zidov s stolpi – Claustra Alpium Iuliarum. Pomen strateške lokacije je zopet prišel v ospredje po podpisani Rapalski pogodbi, ko se je na obeh straneh začela obsežna gradnja obrambnih linij - Alpski zid, Rupnikova linija. Mogočni zidovi, ki so bili zgrajeni z namenom, da zaščitijo t.i. civilizirane pred barbari, svobodne pred režimi, bogate pred revščino, so opomin njihove nesmiselnosti. To sporočilo nosi tudi nova občasna razstava, ki bo na ogled v sklopu razstave Moja Ljubljanica na Vrhniki. Posebni poudarki delavnic, vodenj, razstave in dogodkov, pripravljenih v sklopu nagrajenega projekta, bodo obeleževanje 100. letnice konca 1. svetovne vojne, migracijska in begunska problematika, vključevanje marginaliziranih skupin mladih, lokalno upravljanje in participatorno načrtovanje. Temeljno sporočilo predstavljene ter nagrajene zgodbe je spoznanje, da priložnosti za uresničevanje slogana leta Evropske kulturne dediščine, “Kjer preteklost sreča prihodnost” ne manjka. Znanje o preteklosti nas usmerja k bolj razumnim odločitvam v prihodnosti.

 

Partnerji projekta:

Muzej in galerije mesta Ljubljane, ZA.POLIS, zadruga za kulturo, Humanistično in umetniško društvo »O« in Zavod NaNovo

 

European Heritage Stories:

www.europeanheritagedays.com/Story/

 

NEKAJ IZ NAŠE PRETEKLOSTI:

 

Časopis Slovenec je ob prihodu prvih beguncev iz Galicije na Kranjsko leta 1914 poročal: »Naše ljudstvo jih je prijazno sprejelo in za postrežbo so silno hvaležni.« Prihajali so posamično in v transportih, ki so šteli tudi po več sto oseb. Do začetka oktobra jih je prišlo 2.600, do januarja 1915 pa že okoli 5.000. Skrb za begunce je prevzelo ministrstvo za notranje zadeve, ki je poskrbelo za brezplačni prevoz, nastanitev, prehrano in zdravstveno oskrbo. Denar za preskrbo beguncev je zagotavljala država. Za odraslo osebo je namenila 70 vinarjev na dan, za otroke, starejše od 8 let, 50 vinarjev in za mlajše od 8 let 30 vinarjev. Oblasti so pozivale lokalno prebivalstvo, naj jih sprejme z naklonjenostjo in sočutjem. Domačemu prebivalstvu so se begunci smilili in so jim skušali pomagati. Zanje so zbirali obleko, obutev, posteljnino, kurjavo, denarne prispevke, številni so jim ponudili brezplačno hrano in stanovanje. Na Vrhniki in v okolici so bivali begunci iz Przemysla.

Povzeto po: ZAL, 2014.

 

 

NOVEMBRSKI PROGRAM

 

Sobota, 10. november 2018, od 9.00 – 11.00

 

Izmenjevalnica znanj – »Decembrska darila brez odpadkov«

Izmenjevalnica znaj bo delavnica, kjer si bomo podelili ideje ter praktične napotke, kako narediti unikatno, zanimivo ter osebno decembrsko darilo brez odpadka. Brezplačno delavnico pripravljamo v sodelovanju s trgovino Depo Vrhnika.

 

Sobota, 10. november 2018, ob 11:00

 

Javno vodenje po razstavi Moja Ljubljanica

Spoznajte reko Ljubljanico, njeno skrivnostno kraško zaledje, številne arheološke najdbe iz njene struge ter zgodovino razvoja Vrhnike, na katero je imela reka velik vpliv. Oglejte si več kot 300 najdb iz Potočnikove zbirke, repliko najstarejšega lesenega kolesa na svetu ter spoznajte zgodovino preko taktilov in zgodovinskih virov. Obiskovalci se lahko javnemu vodenju brezplačno pridružite z nakupom vstopnice. Prijave sprejemamo do petka, dan pred vodenjem na info@mojaljubljanica.si.

 

Več: www.mojaljubljanica.si in info@mojaljubljanica.si.

 

BOŽIČEK ZA EN DAN

Tudi letos lahko na Vrhniki sodelujete na dobrodelni praznični akciji BOŽIČEK ZA EN DAN. Zbirno mesto za oddajo božičkovih paketov bo tudi letos v razstavišču Moja Ljubljanica. Darila lahko pri informatorju oddate med 15. novembrom in 4. decembrom, od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

Oglejte si tudi