Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Junaki Šole zdravja iz Šiške

Pred desetimi leti se je začela zgodba Šole zdravja v ljubljanski četrtni skupnosti Šiška. Takrat se je 12 najbolj zainteresiranih zbralo v jami na košarkarskem igrišču med ulico Ane Ziherlove in Rašiško ulico.  Zdaj  že 10 let skoraj vsak dan vztrajajo pri jutranji telovadbi na isti lokaciji vsak dan razen nedelje in praznikov.  Ob 7.30  začnejo in v pol ure razgibajo vse sklepe in vse mišične skupine. 

Zagnana ustanoviteljica skupine je zdaj že devetinosemdesetletna upok. prof. Marija Kurnik, ki je prvič slišala za Šolo zdravja oktobra 2011. Takoj se je začela zanimati kako bi tudi v svoji soseski ustanovila skupino, ki bo vsako jutro telovadila. Pripravila je obvestila za začetek jutranje telovadbe in je skupaj z ostalimi zainteresiranimi oblepila oglasne deske bližnjih blokov. Kmalu se je začela pisati zgodba Šole zdravja v novi skupini Ljubljana - Šiška.

Skupina letos šteje nekaj čez 30 članov, ki so med seboj zelo povezani, saj se pogosto družijo po jutranji telovadbi ter ob različnih drugih priložnosti. Predstavnici društva Brigita Grubič in Neda Galijaš sta članom, ki vztrajajo že deseto leto, podelili simbolične nagrade s Pohvalo za vztrajnost. Desete obletnice se je udeležila tudi vodja podružnice Šole zdravja Ljubljana Silvica Erlih, ki je čestitala prisotnim članom, še posebej pa gospe Mariji za vztrajnost in angažiranosti vsa ta leta. Pomemben dogodek je s svojo prisotnostjo počastil tudi idejni vodja in ustanovitelj Društva Šola zdravja dr. Nikolay Grishin, ki je prisotne člane nagovoril kot junake in še posebej čestital gospe Mariji za vztrajnost in dobro počutje.

Devetinosemdesetletna gospa Marija s svojo pozitivno energijo, trudom, dobro voljo in optimističnim pogledom na vse aktivnosti v Društvu Šola zdravja, kljub svoji starosti, že deseto leto vodi to skupino in jo povečuje. Če bi jo pred desetimi leti vprašali, koliko časa misli, da bo zdržala pri telovadbi, nam prisrčna gospa Marija odgovarja: »Takrat sem jih imela 78. Sigurno si nisem predstavljala, da bom še deset let tako gibčna in okretna, da lahko vodim telovadbo.« Gospa Marija je primer človeka, ki mu leta nikakor niso ovira. Nekateri pri teh letih ne hodijo niti ven na sprehod, kaj šele na telovadbo, na kar gospa Marija odločno doda: »Prepričana sem, da bi marsikomu zelo koristila, posebej pri preprečevanju onemoglosti, da čim dlje ostanemo gibčni. Ta telovadba preprečuje onemoglost s tem, da se naučimo reda, vstanemo, gremo ven na zrak in se še razgibamo. Pa še dobre volje pridemo nazaj domov, ker telovadimo v veseli druščini.«

Po slavnostni jutranji telovadbi, ki jo je vodil dr. Nikolay Grishin, je sledila pogostitev s katere so vsi zadovoljni in bogatejši z energijo, odšli vsak svojemu opravku naproti.

Tekst: Neda Galijaš

Foto: Bogdan Martinčič in Neda Galijaš

Oglejte si tudi