Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Kaj narediti z avtomobilskimi gumami, ko jih ne potrebujemo več?

Ste že menjali pnevmatike na avtu? Gume so eni izmed največjih onesnaževalcev okolja, samo v Evropi pa ustvarimo več kot 3 milijone ton izrabljenih pnevmatik na leto. V spletni trgovini gume-direkt.com svetujejo, da izrabljene pnevmatike odložite pri vulkanizerjih.

Slovenska zakonodaja veleva, da morajo ne glede na vremenske razmere avtomobili uporabljati zimske pnevmatike do 15. marca. Z menjavo je smiselno počakati, če boste v kratkem potovali po Evropi, saj imajo nekatere države, med njimi tudi sosednja Italija, zakonsko menjavo pnevmatik določeno šele s 15. aprilom.

 

Ko pnevmatike snamemo iz vozila so lahko obrabljene ali izrabljene, torej ob koncu svoje življenjske dobe. Če so gume obrabljene, a imajo še vedno dovolj globok profil, jih lahko ponovno uporabimo. Lahko pa jih zaupamo specializiranim podjetjem, ki se ukvarjajo z obnovo pnevmatik. Koliko kilometrov se lahko prevozi z obnovljenimi pnevmatikami je sicer odvisno od večih dejavnikov, naprimer teža avtomobila in lokacija vožnje, v povprečju pa okoli 30.000 kilometrov.

 

Gume so eni izmed največjih onesnaževalcev okolja, zato je zelo pomembno, da jih pravilno uničimo oziroma recikliramo.

Osnovna surovina, ki se uporablja za izdelavo pnevmatik je guma. Poleg naravne in sintetične gume so ena izmed glavnih sestavin tudi saje, uporabljajo pa se tudi raztegljivi materiali kot so vrvi ter različne kemikalije, med njimi žveplo. Če so te surovine neprimerno odložene lahko zelo škodujejo naravi, zato je pomembno, da izrabljene pnevmatike ustrezno uničimo ali jih recikliramo.

V podjetju Delticom, ki pnevmatike preko spleta prodaja v kar 46 državah svetujejo, da izrabljene pnevmatike odložite pri vulkanizerjih, ki se nahajajo po vsej Sloveniji. Njihov seznam najdete tudi na spletni strani www.gume-direkt.com.

 

Kaj pravi zakonodaja in kako uničiti gume

Sistem ravnanja z izrabljenimi gumami v Sloveniji regulira Uredba o ravnanju z izrabljenimi gumami (Ur. l. RS št 63/09), ki določa pravila zbiranja in predelave izrabljenih gum, obveznosti v zvezi z dajanjem gum v promet ter druge obveznosti, povezane z izrabljenimi gumami.

Odpadne pnevmatike brez platišč lahko uporabniki odpeljete v zbirni center za odpadke v svoji občini, ali pa jih predate svojemu vulkanizerju ali serviserju. V Sloveniji za prevzem odsluženih pnevmatik, ki jih uporabniki odlagajo pri vulkanizerjih, serviserjih in drugih zbiralcih, skrbi podjetje Slopak. Izrabljene pnevmatike usmerjajo v nadaljnjo predelavo, kjer jih za to specializirana podjetja reciklirajo in predelajo v končne izdelke.

 

Po podatkih združenja evropskih gumarjev ETRMA v Evropi vsako leto ustvarimo 3,2 milijonov ton rabljenih pnevmatik (tu štejejo obrabljene in izrabljene). Od tega je približno 2,5 milijonov obnovljenih ali recikliranih.

 

Če kupujete nove gume, preverite ocene na testipnevmatik.si

 

Na spletni strani  testipnevmatik.com si lahko ogledate ocene in mnenja o pnevmatikah, prav tako je oceno možno tudi podati. Spletna stran je sicer del večje platforme tyretest.com, gre za mednarodno spletno stran, na kateri je do sedaj zbranih več kot pol milijona ocen in mnenj.

 

Vsekakor je pnevmatike, njihov način delovanja in osnovne značilnosti vredno dobro poznati ali vsaj vedeti kje najti ustrezno informacijo o vaših pnevmatikah, ko jo potrebujete.  Označbe pnevmatike se sicer nahajajo na njih samim, na tej povezavi pa si lahko ogledate kaj posamezna označba sploh pomeni. 

 

Oglejte si tudi