Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Ljubljana nudi poslovno prijazno okolje

Na lestvici 100 mest, ki nudijo najboljše poslovno okolje, se je Ljubljana uvrstila na visoko tretje mesto.

Na lestvici Business-Friendly City Perception Index 2021 so strokovnjaki ocenjevali mesta iz vzhodne Evrope z več kot 200.000 prebivalci. Ljubljana je zasedla tretje mesto, takoj za Lodžem in Prago, v primerjavi z letom prej pa smo uvrstitev izboljšali za eno mesto.

Ocenjevanje v osmih kategorijah

Skupna uvrstitev mest na lestvici je sestavljena iz ocen iz 8 kategorij: blagovna znamka mesta, gospodarski potencial, poslovno ozračje, potencial za razvoj talentov, pametno mesto, infrastruktura in povezljivost, kakovost življenja in podpora lokalne oblasti.
Ocenjevalci so v vsaki kategoriji izbrali pet mest, vsako izmed njih je prejelo po eno točko.

Najvišjo uvrstitev – 2. mesto že tretje leto zapored, smo dosegli v kategoriji kakovost življenja, kjer so ocenjevali visoko stopnjo zadovoljstva z življenjem, ki vključuje vse od telesnega zdravja, prostočasnih dejavnosti, družine, izobraževanja, zaposlitve, varnosti, svobode, verskega prepričanja, enakosti spolov ter raznolikosti in okolja. Izpostavljamo tudi kategorijo gospodarski potencial, v kateri se je Ljubljana uvrstila na 4. mesto, pri tem pa je treba poudariti, da so samo tri mesta (poleg Ljubljane sta to še Vilna in Lodž), ki so se v tej kategoriji na lestvico uvrstila vsa tri leta zapored, od leta 2019 do 2021.

Lestvica vzhodnoevropskih mest je del raziskave Business-Friendly City Perception 2021, v okviru katere je avtorje zanimalo, kaj o evropskih mestih menijo svetovni strokovnjaki za neposredne tuje naložbe, svetovalci za izbiro lokacij in analitiki lokacij. V raziskavi so sodelovali 103 strokovnjaki z vsega sveta, med katerimi jih je bilo največ iz zahodne Evrope in severne Amerike.

besedilo in fotografija: Mestna občina Ljubljana

Oglejte si tudi