Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Gledam ali vidim?

Hoteti razumeti je zdrava usmeritev življenjskih moči

Moškost - Ženskost

 

Brez nasprotij, ni logike. Če Življenja ne gledamo kot prevladovanje enega pola nad drugim..., če ga gledamo kot dopolnjevanje, prelivanje, enotenje..., potem brez nasprotij ne bi obstajalo. Kaj je ženskost? Kaj je moškost? Poglejmo, človekovo razumevanje izhaja iz določenega zaznavanja... omejenega zaznavanja, ker njegovo razumevanje temelji na zaznavanju preko čutil. Čutila lahko zaznavajo samo, kadar imajo primerjavo npr. svetlobo zaznam zato, ker poznam temo in obratno, tišino zaznam, ker poznam zvok in obratno... . Kadar izhajamo iz zaznave skozi čutila, je zaznava samodejno deljena in samodejno deljeno tudi razmišljamo. Zaznave ni brez nasprotij, brez nasprotij ni logike, brez logike ni potrebe po umski delitvi na moško in žensko, jing in jang, shivo in shakti itd.. Ko enkrat razumemo princip delovanja čutilne zaznave, ki je namenjena preživetju telesa v stvarnem svetu, potem ji dodelimo pravo mesto v upravljanju z našim življenjem, je služabnik za nego telesa, nikakor vladar. Takrat 'oživimo' zaznavno telo, ki zaznava razpoloženja... energijsko kemijo v sebi in zunaj sebe.

 

Cerkev, tempelj..., ni materialna zgradba, ki se jo časti. Telo ni materialna zgradba, ki se jo časti. Telo je svetišče, je lokacija čaščenja življenja. Kadar rečemo moško in žensko ne govorimo o moškem in ženskem telesu, govorimo o dveh vidikih življenja, brez katerih ne bi delovale najbolj preproste stvari in brez katerih ne bi bilo lepote in čudenja. Človek, ujet v zaznavo skozi čutila, avtomatično razume življenje kot dvoje, ki sta v neprestani vojni za nadvlado. Tako ustvarimo problem! Nadvlada rojeva grdobijo, vseeno ali moško nadvlada žensko ali žensko nadvlada moško. V trenutku, ko nekdo razmišlja skozi dvojnost, je iz svojega življenja naredil problem in grdobijo. Tako ni mogoče spoznati življenja!

 

Ženski vidik je energičen, je ognjevit, je brbotajoč, je navdihujoč, je sočen, je dišeč, je vsebinski, je eteričen... . Danes je ekonomija nekakšen konstrukt našega življenja, stvarna računica, kaj se 'splača'. Ekonomija je brez dvoma potrebna, a je potrebna samo za preživetje, za proizvodnjo in distribucijo dobrin, sestopiti mora z vladarskega prestola upravljavca z našim življenjem. Ženska energija ni del tega. Ženska energija je estetika... umetnost, ljubezen, glasba, lepota, vsebnost, eteričnost, izlušček bistvenega, kvaliteta... .  Kadar je estetika enakovredna ekonomiji, potem je ženski vidik naravno brbotajoč v energiji družbe in naravno regulira meje ekonomiji, ki se zaustavi v istem hipu, ko prestopi meje življenju koristnega. Ni potrebe po t.i. feminizmu, po uveljavljanju ženskega vidika. Feminizem je samo-ohranitveni odziv življenja na neravnovesje, a smo ga uveljavljali na enak način kot ga je ubrala ekonomija, z dominiranjem, zatiranjem. Tako smo ustvarili poplavo izrojenih žensk diktatork in moških 'copat' in moških in žensk lutk, ki svojo življenjsko energijo usmerjajo predvsem v svoj videz in položaj.

 

Zdaj je čas ustvarjanja ognjevite, žive ženskosti, nevezane na telesni spol, ki v človeku prebudi občutek za lepoto, za smisel, za bistveno. Staro militaristično razmišljanje, kaj se splača in ne splača, moramo zdaj precediti skozi ženski vidik življenju koristnega in potrebnega, da bodo naše poteze negovale živost v človeku in zunaj njega. Dojeti moramo, da smisel ni v dominiranju, da življenja brez obeh vidikov ne bi bilo, da ni moških in žensk v prvi vrsti. Spregledali bomo tisti trenutek, ko ob gledanju človeka ne bomo več videli telesnih organov lulčkov, prsi, riti itd., pač pa prodrli skozi očem vidno v vsebnost človeka. Temu potem smemo reči videnje, ki je neomejeno s čutno zaznavo.

 

Zatrt ženski vidik življenja se kaže skozi udomačenost, ko postane gospodinjski, delujoč znotraj sten družine. Bujen ženski vidik je vse-objemajoč, je vse-vključujoč..., ne vse-osvajalski. Če hočeš nekaj izgubiti, osvajaj, zavzemaj, si lasti. Če hočeš nekaj pridobiti objemi, spoštuj, ceni. Moški vidik je uničil naravo in postavil dom, ženski vidik ga naredi lepega, privlačnega, dišečega... ne le s cvetjem, predvsem s spoštovanjem, obzirnostjo, nežnostjo, sprejemanjem, podpiranjem, sodelovanjem, ustvarjalnostjo, svobodo, mirom in tišino. Zatrti ženski vidik se kaže v praznih domovih brez topline, brez reda, brez lepote in čistoče. Je funkcionalno, a je embicilno, mrtvo, hladno, neživljenjsko.

 

Moškost in ženskost za obraza iste energije... kar je bila prej zemlja, je zdaj cvet, kar je bilo prej enostavno žito, je zdaj zapletena celica organizma, kar je bil prej smrad, je zdaj opojnost... . Spreminjanje prsti v hrano imenujemo agrikultura, spreminjanje hrane v organizem imenujemo prebava, spreminjanje organizma v prst imenujemo kremacija... sleherni vidik teh pojavov pa je skrivnostno, fascinantno, čudovito pretakanje življenja iz enega v drugo pojavno obliko brez prestanka, brez začetka in konca, brez zaustavitve. Doumeti ta osnovni princip življenja v sebi in zase pomeni uničiti problem, presekati korenino ločenosti, omejenosti, zatrtosti in pustiti življenju, da se razcveti v vsej lepoti in obilju.

 

Za Hosto Marjeta O. Šumrada

Oglejte si tudi