Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Državna sekretarka Ministrstva za zdravje Alenka Forte je obiskala URI Soča

19. februarja 2021 je državna sekretarka Alenka Forte obiskala Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča. Seznanila se je z rehabilitacijo bolnikov po preboleli bolezni covid-19, epidemiološko situacijo in potekom izvajanja cepljenja zdravstvenih delavcev.

Generalni direktor mag. Robert Cuglej je državni sekretarki predstavil izzive pri rehabilitaciji po-covidnih bolnikov, poklicni rehabilitaciji in tudi vračanju po-covidnih bolnikov v domače okolje. »Rehabilitacija je tretja veja zdravstvenega varstva, vse evropske države se zavedajo pomena rehabilitacije za hitro vračanje v domače okolje, delo, šole,« je poudaril mag. Robert Cuglej.

Poleg pogovora o covid bolnikih in po-covidnih problemih je vodstvo URI Soča predstavilo tudi širšo problematiko razvoja fizikalne terapije in rehabilitacije, ki je potrebna, ko so pacienti predolgo v domačem okolju in niso deležni ustrezne rehabilitacije.

»Pripraviti moramo strategijo, kako zagotoviti čim hitrejšo (tudi delovno) rehabilitacijo in jo uresničiti, tudi s pomočjo evropskih sredstev,« je izpostavila državna sekretarka Alenka Forte. »Pomoč pri rehabilitaciji je predvidena tudi v okviru osmega protikorona paketa (PKP8). S to pomočjo bodo lahko  tem bolnikom pomagali tudi v ustreznih inštitucijah,« je še dodala.

Mag. Robert Cuglej je poudaril, da je URI Soča epidemijo preživel približno tako kot ostale bolnišnice. Situacijo so uspeli obvladovati, zaposleni pa so uspešno skrbeli tudi za okužene paciente. Trenutni v URI Soča nimajo nobenega okuženega pacienta. Prav tako nismo imeli težav z okuženostjo kadra, na kar so posebej ponosni. Direktor inštituta je izpostavil, da je kar 60% zaposlenih že cepljenih z drugo dozo. S tistimi, ki so covid že preboleli, pa so že skoraj na 85% odstotni zaščitenosti.


vir: Ministrstvo za zdravje

Oglejte si tudi