Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Cukrarna, velika zmagovalka Valencie

Prenovljena Cukrarna je bila razglašena za skupno zmagovalko arhitekturnega tekmovanja Baumit Life Challenge v Valencii, prejela pa je tudi Plečnikovo medaljo za arhitekturno realizacijo. Poleg Cukrarne je bil pred dnevi nagrajen tudi projekt prenove Zdravstvenega doma Bežigrad.

Na arhitekturnem tekmovanju Baumit Life Challenge, ki je potekalo v Valenciji, so Cukrarno razglasili za najlepšo arhitekturno rešitev z njihovo fasado v vsej Evropi. Cukrarna zmagala med 322 prijavljenimi projekti iz 23 držav.
Neodvisna mednarodna žirija arhitektov je izbrala najboljše projekte v šestih kategorijah, Cukrarno, ki je kandidirala v kategoriji Zgodovinska prenova, pa razglasila za krovno zmagovalko tekmovanja.

Projekt prenove Galerije Cukrarna so izpeljali v arhitekturnem biroju Scapelab. Njihova prizadevanja, vdihniti razpadajoči stavbi novo življenje, je prepoznala tudi mednarodna strokovna žirija pod vodstvom Guillerma Reynés Vázquez-Rovira, ki je v obrazložitvi zapisala: »Ključna ideja prenove Galerije Cukrarna je bila odstraniti vse notranje strukture stavbe, ohraniti le zgodovinski ovoj in jo spremeniti v večnamenski prostor sodobne umetnosti. Danes je to revolucionarno nov prostor v kulturni infrastrukturi Ljubljane in turistična znamenitost na robu mestnega središča, ki regenerira nekdaj zapuščeno mestno območje.«

Članica strokovne žirije je bila tudi slovenska arhitektka Lenka Kavčič, ki je po izboru povedala: »Med vsemi arhitekturnimi rešitvami v letošnjem letu je nedvomno izstopala Cukrarna, ki je s pomočjo prenove ponovno oživela in postala nov dom sodobne umetnosti. To je velik arhitekturni dosežek, ki je Cukrarno vrnil v središče ljubljanskega kulturnega dogajanja, kar je prepoznala tudi mednarodna žirija in jo zasluženo nagradila«.

Plečnikova medalja za Cukrarno

Plečnikova odličja so osrednje javno in najvišje strokovno priznanje slovenskim avtorjem za vrhunske stvaritve na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture ali notranje opreme.
Za projekt prenove Cukrarne so medaljo prejeli Marko Studen, Jernej Šipoš in Boris Matić.

V obrazložitvi nagrade je med drugim zapisano, da je avtorjem z zasnovo intervencije v obstoječe stanje uspelo oblikovati prostor in graditi atmosfero, ki resnično prisluhne sodobnemu pojmovanju kulture v urbanem prostoru. To potrjuje tako arhitekturna zasnova njihovega posega v notranjost kot tudi umeščanje in razmeščanje posameznih sekvenc novega programa zgradbe v dialogu z obstoječim zunanjim prostorom. In ta prostor, tako rekoč »mašina«, ki gosti ves diapazon sodobne umetnosti, je resnično zaživel takoj po odprtju in s tem razširil urbani značaj nekako zapuščenega vzhodnega obrobja mestnega središča. V projektu za ponovno uporabo zgradbe Cukrarna biroja Scapelab je treba videti predvsem za naše razmere povsem novo smelost in suvereno izpeljan zamah, ki mu v avtentičnosti sporočila ne najdemo primere v naši arhitekturni produkciji. Zato se je komisija odločila delo odlikovati s Plečnikovo medaljo.

Nagrajen tudi projekt prenove ZD Bežigrad

Na 7. arhitekturni konferenci ARHIKULT 2022, ki je potekala 20. maja 2022 na Brdu pri Kranju in katere tema je bila gradnja in oblikovanje objektov za zdravstveno nego in oskrbo,
je Zdravstveni dom Bežigrad (arhitekt Primož Hočevar) prejel 1.nagrado za zdravstveni objekt.

V okviru prenove ZD Ljubljana Bežigrad smo zgradili sodoben tri etažni objekt, v katerem so prostori sterilizacije za potrebe celotnega ZD Ljubljana, ambulante za predšolske in šolske otroke, prostori izolacije ter ambulante družinske medicine. V sodobno opremljene prostore novega objekta se je preselila tudi enota Lekarne Ljubljana – Lekarna Bežigrajski dvor.

 Vir: MOL

Oglejte si tudi