Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
18°C
12°C
JUTRI
19°C
10°C

Spominska soba pisatelja Ivana Cankarja

Organizator: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kontaktni podatki organiztorja: info@mgml.si ali prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.
Vstopnina: Vstop prost

Ivan Cankar, slovenski pisatelj, dramatik in esejist, ki se je leta 1876 rodil na Vrhniki, je kar nekaj let svojega življenja preživel v Ljubljani. Ko se je z Dunaja vrnil v Ljubljano, je svoj dom našel na Rožniku, ki je danes del krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.


Na Rožniku je Ivan Cankar živel od leta 1910 do 1917. Tu je napisal kar nekaj svojih pomembnih del, kot je spis Bela krizantema in črtice Podobe iz sanj. Tu so ga obiskovali tudi občudovalci, ki so ga želeli spoznati, še posebno pa se je rad pogovarjal z mladino. Leta 1912 sta se Cankarju na Rožniku za nekaj časa pridružila tudi pesnik Oton Župančič in slikar Rihard Jakopič.

V spomin na velikega slovenskega pisatelja je Mestni muzej Ljubljana leta 1948 na Rožniku uredil spominsko sobo. Istega leta so tudi vrh Rožnika poimenovali Cankarjev vrh. V njej je nekaj Cankarjevih osebnih predmetov kot so listnica, kravata, posetnica in stalna dovolilnica za obisk Jakopičevega paviljona. Pohištvo, ki je v sobi, je iz začetka 20. stoletja in nam pričara sliko življenja v tistem času.


Virtualni vodnik po Spominski sobi Ivana Cankarja


Odprto v poletni sezoni: sobota, nedelja in prazniki: 11.00–18.00Všečkaj objavo

Oglejte si tudi