Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C

Ljubljana v času vojne za Slovenijo leta 1991

##VIEWS##
Organizator: Muzej in galerije mesta Ljubljane
Kontaktni podatki organizatorja: info@mgml.si ali prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.
Vstopnina: 4,00 € / znižano 2,50 €

Poletje leta 1991 je bilo drugačno. Zaznamovala ga je vojna za Slovenijo z vsemi elementi porajajočega se spopada, ki se je nato v Sloveniji končal po desetih dneh. Ljubljana se je po razglasitvi neodvisnosti Republike Slovenije in po slovesnem in razvitju zastave nove države v središču mesta zbudila v svet, ki je bil poln novih okoliščin. Na cestah okoli mesta so tanki teptali improvizirane barikade, sestavljene večinoma iz avtomobilov, tovornjakov in avtobusov. V mestu so se na vsakem koraku pojavili oboroženi pripadniki Teritorialne obrambe in slovenske milice.


Sledilo je deset dni intenzivnega dogajanja. Alarmi za zračne napade, sestrelitev helikopterja v Rožni dolini, smrt in poročila o spopadih, o padlih in ranjenih, starši, ki prosijo in zahtevajo, naj njihovi sinovi ne bodo vključeni v spopade, nakupovanje zalog … Obenem pa politična in diplomatska prizadevanja za umiritev in razrešitev razmer, poročila, tiskovne konference v Cankarjevem domu, prihajanje in odhajanje jugoslovanskih in evropskih politikov. Brionska pogajanja in deklaracija ter čakanje na odhod jugoslovanske vojske iz Slovenije.


Ohranjene podobe mesta pričajo o dogajanju in obenem predstavljajo naš kolektivni spomin na dneve vojne, ko sta bili na preizkušnji moč in odločenost prebivalcev Slovenije, da obranijo državnost, ki so jo ustvarjali v procesih demokratizacije v desetletju pred tem. Prav tako pomembni pomniki tega obdobja so mediji, ki so v negotovem času poročali o dogajanju v mestu in državi ter ga komentirali.


Razstava, pripravljena ob praznovanju tridesetletnice Republike Slovenije, spominja na tedanje dogodke v slovenskem glavnem mestu. Obenem opozarja na pomen zgraditve in ohranitve samostojne in demokratične, na evropskem pravu in vrednotah temelječe države.




Oglejte si tudi