Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
11°C
-1°C
JUTRI
15°C
-2°C

Napredna tehnologija lahko rešuje življenja

10583
Organizator: Slovensko združenje za gastroenterologijo in hepatologijo
Strokovni simpozij

Rak debelega črevesa in danke je druga najpogostejša oblika raka, za katero v Sloveniji vsako leto zboli več kot 1600 ljudi. Preventivni presejalni program Svit skrbi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki. Znanost iz dneva v dan napreduje in tako bo na slovenskem trgu v kratkem na voljo najnaprednejša tehnologija, ki bo zvišala odstotek zgodnjega odkrivanja tovrstnih rakavih obolenj.


Najnovejši endoskopski sistem, ki postavlja nove mejnike v sodobno opremljeni endoskopski ambulanti, bodo strokovni javnosti prvič predstavili v sredo, 18. januarja 2017, ob 15. uri v Kongresnem centru Brdo (steklena dvorana 4, Predoslje 39, 4000 Kranj). Na simpoziju z naslovom »Boljša karakterizacija ali tudi detekcija: Kje je prihodnost?« bodo sodelovali:

  • prof. dr. med. Helmut Neumann, FASGE, Univerzitetna klinika Mainz,
  • prim. Milan Stefanovič, dr. med., spec. internist, gastroenterolog, strokovni direktor Diagnostičnega centra Bled,
  • prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med., spec. internist, gastroenterolog, FEBGH, predsednik Slovenskega združenja za gastroenterologijo in hepatologijo iz AM DC Rogaška,
  • prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., spec. internist s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani.

Predavanjem vrhunskih zdravnikov, ki bodo osvetlili pomen gastroenterologije, bo sledila okrogla miza z naslovom: »Kako izboljšati možnosti za zgodnje odkrivanje raka prebavil?«. Na njej bodo svoje mnenje s strokovno javnostjo delili: Sandra Tušar, dr. med., sekretarka na ministrstvu za zdravje, prof. dr. Marija Pfeifer, strokovna direktorica UKC Ljubljana, Janez Lavre, dr. med., v. d. direktorja UKC Maribor, prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med., predsednik SZGH, prim. Milan Stefanovič, dr. med., predsednik Endoskopske sekcije SZGH in zasl. prof. dr. Danilo Türk, ambasador programa Svit. Dogodek, ki bo širšo javnost opozoril na pomen vlaganja v kakovostno opremo in nakazal usmeritve za prihodnost, bosta s pevskim nastopom popestrila Nina Pušlar in Matjaž Robavs.

Slovensko združenje za gastroenterologijo in hepatologijo letos praznuje 50 let svojega delovanja. Združenje, ki ima sedež v Rogaški Slatini, med seboj povezuje več sto strokovnjakov. Ti se dnevno ukvarjajo z diagnostiko in zdravljenjem bolezni prebavil – požiralnika, želodca, črevesa, jeter in trebušne slinavke. Prav rak debelega črevesa je danes ena najpogostejših oblik raka – pri moških je na prvem mestu, pri ženskah pa drugem. 

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
MBA vhodna vrata in okna