Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ogled dobrih praks za kakovostnejše življenje starejših v Španiji - izkušnja predstavnice Ministrstva za zdravje

Razvojni center Srca Slovenije je kot  partner evropskega projekta EU_SHAFE, ki naslavlja dobre prakse s področja kakovostnejšega življenja starejših, aktivno sodeloval na zaključnem strokovnem dogodku projekta v Španiji. Anita Molka, vodja in koordinatorica projekta v Sloveniji, je predstavila ključne rezultate projekta, sledi pa še izziv razširitve prepoznanih dobrih praks za kakovostno življenje starejših po državah partneric projekta in širše. Kot predstavnica Ministrstva za zdravje sem se na povabilo Razvojnega centra  Srca Slovenije udeležila zaključnega dogodka, da bi si ogledala primere dobrih praks v Bilbau, in se seznanila z drugimi prepoznanimi dobrimi praksami, predvsem »Health Kiosk« iz Hamburga.

»Health Kiosk« so vzpostavili v okrožjih Billstedt in Horn, ki sta med najrevnejšimi in v katerih obstaja potreba po celostni oskrbi. Z vzpostavitvijo so omogočili dostop za vse ljudi, osredotočajo se na pacienta, lociran je v samem centru, ljudje pa lahko pridejo na posvetovanje tudi brez dogovora. Prioriteta je preventivna oskrba ter zmanjšanje števila hospitaliziranih. Cilj dobre prakse je zmanjšanje socialne neenakosti pri dostopu do zdravstvenih storitev, ki so ljudem ponujene čim bližje njihovemu domu, ne glede na to ali ima oseba urejeno zdravstveno zavarovanje ali ne. Gre za izboljšanje povezovanja storitev zdravstvene in socialne oskrbe, kar pomeni v strokovnem jeziku prizadevanje za uveljavljanje integriranega pristopa. To pomeni po eni strani upoštevanje socialne problematike pri ponudbi zdravstvenih storitev po drugi strani pa tudi sočasno reševanje zdravstvene in socialne problematike posameznih oseb v okviru možnosti.

V Sloveniji imamo kar nekaj izzivov na primarni ravni. Je pa bilo v zadnjih letih že kar nekaj sprememb za izboljšanje skrbi za osebe s kroničnimi nenalezljivi boleznimi z uvedbo referenčnih ambulant, na področju skrbi za duševno zdravje z uvajanjem centrov za krepitev duševnega zdravja otrok in mladostnikov ter odraslih, na področju patronažne službe, itd. Ključni izzivi pa nas vse skupaj še čakajo tudi iz naslova starajoče se populacije in dolgotrajne oskrbe, ki je sedaj pod okriljem Ministrstva za solidarno prihodnost.

Razvojni center Srca Slovenije ima  »srce« na pravem mestu. Klub temu, da ni osrednja pozornost njegovega delovanja na zdravju srca, torej strokovno na kardiologiji,  skrbi za kakovost življenja in dobro počutje prebivalcev v lokalnem okolju in tudi širše. Z gotovostjo lahko zaključim, da gre za  organizacijo, ki ima zelo sposobne zaposlene, ki delajo s srcem za dobro ljudi. 

V okviru projekta EU_SHAFE bodo prepoznani primeri dobre prakse predstavljeni tudi na Ministrstvu za zdravje, kjer se bo skrbno preučilo potrebe in možnosti za implementacijo.


Avtorica: 

Dr. Vesna Zupančič, Direktorat za zdravstveno nego, Ministrstvo za zdravje

Oglejte si tudi