Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
13°C
10°C
Oceni objavo

NUJNA OBVESTILA ŠTABA CZ: pričenjajo se intenzivne sanacije (posodobljeno 6.8.2023 ob 21.00)

DEŽURNA ŠTEVILKA Štaba CZ Občine Litija: 01 8963 423.
V primeru, da je ogroženo življenje: kličite 112.
 

Obvestilo (6.8.2023 ob 21.00)

Z današnjim dnem je vpadla reka Sava. Tako so preko celega dneva potekale aktivnosti enot na območje občine Litija. Pri tem so sodelovale vse enote gasilske zveze Litija (12 enot), 7 enot gasilske zveze Šmartno, ter 2 enoti gasilske zveze Zagorje ob Savi - skupno več kot 325 gasilcev. Poleg gasilski enot je bilo vključenih več podjetji, 35 je bilo sodelujočih v okviru civilne zaščite, delavci KSP Litija in delavci Elektra ter območna enota RK Litija in številni posamezniki prostovoljci. S skupnimi močmi nam je uspelo posredovati na vseh lokacijah, ki so bile deležne poplav (skupaj preko 150 objektov, številne ceste in dva plazova).

Na območju naselja Ponoviče je bilo v ujmi poškodovane približno 1 km železniške proge, tako da je do nadaljnjega onemogočen železniški promet.

Na območju občine je več krajev ostalo brez električne energije, pri čemer smo se skupaj z elektro podjetji trudili in zagotovili električno energijo večini objektov, žal pa zaradi posameznih tehničnih težav nekaj objektov ostaja še brez električne energije.

MOSTOVA OSTAJATA ZAPRTA

Do nadaljnjega ostajata zaprta mostova v Jevnici in na Savi. Oba mostova sta bila v poplavah poškodovana in nista varna za uporabo, zato je gibanje na njih strogo prepovedano.

SANACIJA SE NADALJUJE

Z delom na poplavljenem območju se bo nadaljevalo tekom naslednjih dni, KSP Litija bo pri tem nadaljevala z odvozom odpadkov, zato vse posameznike prosimo, da stvari, ki so bile izpostavljene poplavi in so za odvoz, namestijo na primerno zbirno mesto.

Prav tako se bodo na terenu še gibale posamezne intervencijske enote, zato pozivamo občane, da se na območjih, ki so bila izpostavljena poplavam gibljejo le v nujnih primerih.

ZAHVALA

Štab CZ Litija se vsem sodelujočim enotam na intervencijah v zadnjih treh dneh na območju občine Litija zahvaljuje za pomoč. Še posebna zahvala gre vsem sodelujočim gasilcem GZ Litija, Šmartno pri Litiji in Zagorja, kateri so danes opravljali sanacijo po poplavi na območju občine Litija. Zahvala gre tudi sodelujočim podjetjem in vsem prostovoljcem, ki ste priskočili na pomoč.


 
Obvestilo (6.8.2023 ob 7.30, dopolnitev ob 14.00)
 
Z današnjim dnem se je gladina reke Save nekoliko znižala. Na območjih, ki so bila poplavljena, se tako pričenjajo intenzivne sanacije. Koordinacijo na posameznih območjih vodijo lokalna gasilska društva. Vse občane, ki bi želeli pri sanaciji nuditi pomoč, pozivamo, da se obrnejo na vodjo posamezne gasilske enote, ki na področju izvaja intervencijo.
 
STANJE NA CESTAH:
- Ceste, ki so bile v času poplav pod vodo, so močno poškodovane, zato je pri vožnji potrebna posebna pozornost!
- Most čez Savo v Jevnici in most na Savi ostajata do nadaljnjega zaprta za promet.
- Državna cesta Litija-Zagorje je sproščena za ves promet.
- Ostale ceste so prevozne.
 
Na območju poplav bo danes povečano gibanje interventnih služb, tako da vse občane naprošamo, da se na pot z vozili odpravljajo le v nujnih primerih.
 
STANJE NA ŽELEZNIŠKIH PROGAH:
- Pričela se je sanacija železniške proge Litija-Sava zato le-ta ostaja zaprta do nadaljnega. Za vse, ki potujete z vlakom, spremljajte obvestila na https://potniski.sz.si/info/

Na podlagi sklepa Poveljnika CZ RS so za nakup nujnih potrebščin danes v nedeljo odprte posamezne trgovine.

Komisija Občine Litije za ocenjevanje škode po poplavah (stanovanja, poslovni prostori, infrastruktura) bo v prihodnjih dneh pričela s popisom škode na terenu.


 
PRETEKLA OBVESTILA ŠTABA CIVILNE ZAŠČITE:
- Obvestilo (4.8.2023 ob 9.00): Občina Litija občane obvešča, da bo reka Sava, zaradi obsežnih padavin v njenem zgornjem toku, na običajnih mestih v naši občini prestopila svoje bregove. Občane zato naprošamo, da izvedejo preventivne ukrepe in upoštevajo navodila pristojnih služb, aktiviran je tudi državni načrt ob poplavah, aktivnosti se izvajajo tudi s strani občinskega štaba Civilne zaščite in pristojnih občinskih služb. Pričnite z ukrepi in pazite nase, svoje najdražje in zaščitite svojo imovino, v kolikor potrebujete pomoč, POKLIČITE 112. Občane še opozarjamo, da se NE približujejo vodotokom oziroma se ob njih ne zadržujejo.
 
- Obvestilo (4.8.2023 ob 13.20): Kresniški most zaprt zaradi poplave
 
- Obvestilo (4.8.2023 ob 14.20): zaprta cesta Senožeti-Jevnica, Ribče, Kresniške poljane-Kresnice, Vernek, Spodnji Hotič, Pogonik, Zgorni Log, Litija-Ponoviče, Breg pri Litiji, Spodnji Log, Sava: Trenutne zapore cest in mostov
 
- Obvestilo (4.8.2023 ob 18.00): zaprt most čez reko Savo v Litiji
 
- Obvestilo (5.8.2023 ob 7.30): Štab CZ Občine Litija občane obvešča, da se stanje umirja, saj reka Sava upada. Vse interventne enote izvajajo sanacijo na točkah, kjer je to mogoče. Dostop do vseh naselij zaradi poplavljenih cestišč še ni mogoč, vendar se bodo interventne skupine tekom dopoldneva prebile do vseh poplavljenih objektov. Občane naprošamo, da ne zapuščajo domov, če ni nujno potrebno.
Še vedno so poplavljene naslednje ceste: Šentjakob – Ribče med Senožetmi in Ribčami, Hotič - Litija, Most Senožeti - Jevnica, Litija – Zagorje Med Bregom in odcepom za Polšnik, Senožeti – Jevnica, Jevnica – Kresnice – Litija, Litija – Sava. Most čez reko Savo v Litiji je ODPRT.
 
- Obvestilo (5.8.2023 ob 17.30): Na območju občine Litija je bilo zaradi poplavljanja reke Save poplavljenih okoli 150 objektov. Trenutno so še vedno poplavljeni objekti na območju naselij Jevnica, Kresnice, Litija, Ponoviče, Spodnji Log in Sava. Tekom današnjega dne je bilo iz poplavljenih objektov evakuiranih 16 oseb na območju Ponovič (naselje Smrekarice), kjer je bilo zagotovljeno tudi 50 obrokov prehrane za osebe, ki so ostale v objektu in čakajo na upad vode. Prav tako je bilo v naselju Sava zagotovljena prehrana za 20 oseb, ki so ujete v objektih in čakajo na upad vode. Vse osebe so na varnem v zgornjih nadstropjih objektov, ki jih je voda le zalila. Zaradi visoke vode so še vedno zaprte naslednje ceste: Ljubljana - Litija - Zagorje na odsekih Senožeti - Ribče in Breg - odcep za Polšnik, Laze - Jevnica - Kresnice – Litija, Litija - Ponoviče - Sava - Mošenik. Prav tako ni mogoča uporaba mostov: Senožeti – Jevnica, Sava - Spodnji Log. Ogled mostu v Jevnici je pokazal vidne poškodbe, ogled mostu na Savi pa je zaradi velikega vodostaja še onemogočen. Poplave so poškodovale železniško progo Litija - Zidani most na odseku Litija - Sava, kjer zaradi zapor cest ni mogoče organizirati nadomestnega avtobusnega prevoza. Zaradi poškodovanih in poplavljenih daljnovodov so v izpadu električne energije naselja: Sava, Ponoviče, Spodnji Log, Kresniške poljane, Jevnica, Zgornja Jevnica in Golišče. Ker je pri naselju Jevnica prišlo do poškodovanja električnih vodov na območju poplav, sanacija trenutno ni mogoča. Pri sanaciji odprave posledic poplav, kljub visokemu vodostaju, je danes sodelovalo 180 pripadnikov sil civilne zaščite. Odprava posledic poplav se bo nadaljevala jutri in v prihodnjih dneh.
 
OBVESTILA Enote nujne medicinske pomoči ZD Litija:
-Obvestilo (4.8.2023 ob 18.00): Ob zapori mostu čez Savo v Litiji smo ekipe razporedili tako, da je ena ekipa NMP locirana na LEVEM bregu, v DSO Tisje - SVC, druga ekipa na DESNEM bregu, pri ZD Litija. V primeru potrebe po nujni medicinski pomoči pokličite številko 112.
-Obvestilo (5.8.2023 ob 9.10): Služba NMP Litija deluje po ustaljenem sistemu. Dostopi do bolnišnic so nemoteni. Do predelov, kjer glavne poti še niso prevozne je možen dostop po stranskih cestah oziroma se bo dostop ekip NMP zagotovil v sodelovanju z gasilci, civilno zaščito ter Dispečersko službo zdravstva.
 
 
OBVESTILA SŽ GLEDE IZVAJANJA ŽELEZNIŠKEGA PROMETA:
- Zaradi neugodnih vremenskih razmer prihaja do težav pri izvajanju železniškega prometa: Več na povezavi
- Obvestilo (6.8.2023 ob 10.00): Pričela se je sanacija železniške proge Litija-Sava zato le-ta ostaja zaprta do nadaljnega.
 
OBVESTILA ELEKTRO LJUBLJANA D.D.:
- Informacije o trenutnih in načrtovanih prekinitvah dobave elektrike: Več na povezavi


POMEMBNA OBVESTILA IN NAVODILA  OB POPLAVAH
 
Na povezavi se nahajajo aktualne informacije o stanju v državi, navodili, kako ravnati med/po poplavah, informacijami glede materialne pomoči ter kontakti lokalnih izpostav Uprave za zaščito in reševanje za vse, ki bi želeli kakorkoli pomagati: Slovenijo prizadele najhujše poplave

Oglejte si tudi