Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Ekskurzija OZVVS Trebnje

OZVVS Trebnje smo organizirali in uspešno izvedli dvodnevno ekskurzijo v Dalmacijo. Cilj: Vis. Ekskurzije se je udeležilo 44 članov združenja, družinskih članov in prijateljev.

Na pot smo se odpravili v poznih večernih urah v petek, 17. 5. 2019 in po nekaj postankih, v soboto zjutraj prispeli v Split. V Splitu smo se srečali z lokalnim turističnim vodičem Borisom, ki nas je popeljal po Splitski rivi in Dioklecijanovi palači. Ob 11. uri smo s trajektom odpluli na otok Vis. Vožnja je trajala približno dve uri in pol, na Visu pa smo pristali v deževnem vremenu. Po nastanitvi v edinem delujočem hotelu v Visu, nas je pričakal lokalni turistični vodič Nikola, ki nas skozi pripoved popeljal najprej do Titove špilje ter nato še po mestu Vis. Ker je Nikola domačin in pozna veliko resničnih zgodb o življenju na Visu, bi lahko dejali, da je bilo druženje z njim zanimivo in po svoje kar nekaj posebnega.

Naslednji dan nas je pot vodila do ribiške vasi Komiža. Tu smo si ogledali ribiški muzej, življenje v Komiži nekoč in danes, pa nam je na svojevrsten način predstavil vaški pesnik Pepe. Zatem smo se z ladjico odpravili nazaj proti mestu Vis. Kapitan ladjice Pjerino nam je predstavil zanimivo zgodovino sedaj turistične ladjice Ames ter nas med plovbo popeljal poleg čudovitih plaž otoka. Med drugimi smo si ogledali tudi plažo, na kateri so snemali del filma Mama mia. Zatem so prišli na vrsto ostanki raketnih in mornariških baz jugoslovanske armade. Nekoč so bili to mogočni obrambni objekti, danes pa služijo kot turistična zanimivost. V enem od podzemnih pristanišč smo pojedli kosilo in se pozneje odpravili proti mestu Vis. Tu nas je ponovno pričakal domačin Nikola, ki nam je zaželel srečno pot domov. Med vožnjo s trajektom smo uživali v razgledih po bližnjih otokih, ter se kmalu zatem z avtobusom izkrcali in odpravili na pot proti domu. Za čudovito doživetje se moramo zahvaliti tudi agenciji UI Turizem ter voznikoma avtobusa, za odlično in profesionalno vodenje pa sedaj že kar »naši« vodnici Aleksandri. Še malo, pa bo Aleksandra lahko postala tudi veteranka – seveda na področju vodenja naših ekskurzij.

 

 

Marko Kotar

Sekretar OZVVS Trebnje

Oglejte si tudi